Inca un “peste mare” saltat de procurorii DNA Timisoara! Cel mai longeviv director din cadrul CNAIR, prins cu o spaga de 10.000 de lei UPDATE Mandat de arestare pentru Florea Dascalu

Florea Dascalu, director al Directiei de Intretinere Drumuri Nationale si Autostrazi din cadrul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost retinut, astazi, 23 noiembrie, de procurorii DNA Timisoara, potrivit unui comunicat de presa emis de parchetul anticoruptie.


Subalternul ministrului Sorin Grindeanu a fost prins in flagrant dupa o partida de vanatore la Chisinau Cris.

El e acuzat ca a luat mita si a facut trafic de influenta pentru a ajuta o firma sa castige contracte de deszapezire. Faptele s-ar fi petrecut in perioada mai-octombrie 2022, iar suma primita ca mita este de 37.000 de lei.

Florea Dascalu si familia sa detin 8 terenuri intravilane, agricole sau forestiere, 4 case, 3 automobile (doua Mercedes si un Nissan) precum si un tractor, potrivit declaratiei sale de avere.

In 2021, el a incasat de la compania de stat venituri totale de 252.902 de lei (nu mentioneaza daca e vorba de venituri brute sau nete).

Florea Dascalu e unul dintre cei mai longevivi directori din CNAIR, fiind in functie din 1996.

Firma respectiva ii platea partidele de vanatoare directorului CNAIR, iar flagrantul a avut loc in timp ce el se intorcea de la o vanatoare impreuna cu denuntatorul, potrivit unor surse judiciare.

Iata comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus inceperea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 octombrie 2022, a suspectului Dascalu Florea, director al Directiei de Intretinere Drumuri Nationale si Autostrazi din cadrul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:
– luare de mita;
– trafic de influenta, in forma continuata (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascalu Florea, in calitatea sa de director anterior mentionata, ar fi primit de la un administrator de societate comerciala (martor), in mod repetat, sume de bani si alte foloase (toate in valoare totala de 37.060 lei), pentru ca in schimb sa isi exercite influenta pe care o avea asupra unor functionari publici si privati, promitand (promisiuni materializate ulterior) ca ii va determina sa indeplineasca acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activitatii comerciale a administratorului respectiv (castigarea de contracte si lucrari de estetica rutiera si deszapezire).

Tot in contul sumei mentionate si al foloaselor necuvenite, in exercitarea atributiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispozitia aceluiasi administrator mai multe date nedestinate publicitatii, informatii menite sa ii asigure castigarea unor licitatii organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascalu Florea ar primit, in data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei si foloase necuvenite in cuantum de 2.060 lei, in data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar in data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei si foloase necuvenite in cuantum de 5.000 lei, in ultima imprejurare procurorii constatand savarsirea infractiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

La data de 23 octombrie 2022, Dascalu Florea va fi prezentat Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. (V.E.)

UPDATE: Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Timis a decis arestarea preventiva, pentru 30 de zile, a directorului Directiei de Intretinere Drumuri Nationale si Autostrazi din CNAIR, Florea Dascalu. Acesta este acuzat de luare de mita si trafic de influenta in forma continuata.

Sursa foto: libertatea.ro

 

Leave a Reply