La Spitalul Judetean din Timisoara a devenit functional Centrul de interventie pentru victimele violentei sexuale. „Femeile pot suferi intr-o casnicie sau relatie abuziva”

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta a devenit functional Centrul de interventie pentru victimele violentei sexuale. Motivatia infiintarii unei astfel de structuri in incinta spitalului sustine nevoia pacientului de acces si spre serviciile medicale ale specialitatilor disponibile, respectiv Ginecologie, Cardiologie, Chirurgie, Oftalmologie etc. Un prim filtru in Centru este cel al evaluatorului profesionist, fie ca este medic  psihiatru sau psiholog. Apoi intervine procedura de evaluare integrativa si, in plus, specialistii asista si pentru a face demersuri legale, necesare in situatiile de abuz/violenta sexuala, daca victima hotaraste acest lucru.


Un raport OMS din 2021 arata ca una din trei femei a fost victima unui abuz /violenta sexuala. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/violence-against-women

„Ca sa spui Nu, trebuie sa cunosti ca ai dreptul asta, sa simti ca ai dreptul asta si ca exista un cerc de oameni care iti permit sa spui si Nu si sa ai siguranta, atasament si autenticitate. Daca ai avut asta, o sa fie mai usor, mai lin. Daca niciodata nu ai cunoscut siguranta atunci aceasta trebuie construita alaturi de profesionisti. Iar asta poate sa dureze chiar toata viata”, spune dr. Anca  Panfil, medic primar psihiatrie – SCJUPBT.

Medicii spun ca un astfel de procent e ingrijorator. Violenta sexuala este o componenta ce tine de umanitate, in general, si mai putin de patologic. Raul nu este boala! Tulburarile de personalitate, deviatiile sexuale s.a. pot fi discutate in cadrul psihopatologiei dar nu ofera justificare nici din punct de vedere legal, nici moral.

In cazul unui abuz sexual te prezinti la medic, se verifica starea ta fizica si se intervine psihologic si/sau psihiatric in mod activ. Apoi, documentezi rapid evenimentul si il raportezi autoritatilor. Urmatoarea faza implica asigurarea sigurantei pentru victima si, de aici, incepe lucrul pe trauma, pentru a  putea integra si depasi din punct de vedere psihic.

Din pacate, secventele nu sunt mereu asa. Victima, adesea, nu spune nimanui de frica, de rusine, din disperare…Speram sa se schimbe asta! Recuperarea dupa un eveniment solitar are un prognostic mai bun dar adesea evenimentele sunt repetate. Dupa o trauma sexuala, tratamentul este pe termen lung, variind de la luni de zile la toata viata, daca vorbim de terapie  centrata pe trauma asociata sau nu, cu medicatia psihotropa”, mai spune dr. Anca  Panfil

Violenta sexuala este un eveniment extem de dificil de integrat in narativul de viata si implica aproape mereu o trauma relationala, pe linga cea fizica. Trauma schimba perceptia despre lume si viata: din siguranta in nesiguranta, din atasament in frica de atasament. Uneori putem  intalni o serie de ”conjuncturi” care construiesc actul de violenta sexuala chiar daca baza, omul, nu are elemente clare de psihopatie, nu este un antisocial.

”O persoana poate avea diferite dependente. Nu reprezinta premisa esentiala pentru violenta sexuala. Sexul, in sine, nu este scopul sau principal, din punct de vedere psihologic  ci puterea, obiectificarea victimei, repunerea in scena a propriilor traume si alte astfel de mecanisme.”

Violenta sexuala are, cu siguranta, o definitie din punct de vedere legal insa psihopatologic, putem defini simplu – orice act cu conotatie sexuala neconsimtit sau care depaseste nepermis, niste limite personale.

Consimtamantul este un subiect foarte complex. Pornim de la campania „Nu inseamna Nu!”. Poate parea evident dar nu este mereu asa. Adeseori vorbim despre roluri de gen in societate iar la noi vorbim de patriarhat.

In conditiile acestea femeile sunt mai vulnerabile cand vorbim de violenta sexuala. Astfel, femeile pot suferi intr-o casnicie sau relatie abuziva pentru ca este aceasta conceptie ca barbatul are dreptul sa isi satisfaca poftele sexuale si ca femeia nu are dreptul sa spuna Nu sau ca acest Nu, nu este un drept in sine. Femeile pot trai multi ani cu nerespectarea consimtamantului, pot invata ca o opozitie inseamna o suferinta prelungita si aditionala si pot chiar coopera, pentru ca actul neconsimtit sa se termine mai repede. Cei care investigheaza violenta sexuala trebuie sa fie familiarizati si cu neurobiologia traumei ca sa inteleaga conceptul de consimtamant. Victima va intra intr-o situatie,  initial neperceputa ca fiind periculoasa.”

Medicii spun ca, in consiliere, vad mult mai frecvent victima. Agresorul nu cere ajutor, insa persoanele abuzate de acestia, sub o forma sau alta, pot denunta actul violent si pot primi ajutor pentru a declansa un mecanism de insanatosire.

Cunoasterea senzatiei de siguranta este baza de la care o persoana poate incepe sa spuna NU si asta pentru ca nevoile fundamentale umane sunt siguranta, atasamentul sanatos si autenticitatea. Fara asta nu se poate supravietui.

Centrul se afla in cadirea Ambulatoriu SCJUT (Policlinica) si este dotat cu echipament specific de investigare, ecograf, truse recoltare etc, iar pacientii au acces la toata gama de servicii medicale si aparatura existenta. Telefon Centru –  0771 492 772. (Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” din Timisoara)

Leave a Reply