Preotul Calistrat de la Manastirea Vladiceni, filmat cand loveste o femeie chiar in curtea lacasului de cult. IPJ Iasi a deschis un dosar penal si ancheteaza cazul

Preotul Calistrat Chifan, de la Manastirea Vladiceni din judetul Iasi, apare pe o filmare lovind o femeie in curtea lacasului de cult, de fata cu mai multi enoriasi. Reprezentantii IPJ Iasi au anuntat ca incidentul a avut loc miercuri seara, iar doua femei au depus deja plangere, acuzand ca au fost agresate de preot.


In imaginile facute publice de un enorias apar mai multe persoane in curtea Manastirii Vladiceni la finalul unei slujbe, intr-o cearta generalizata. La un moment dat, se observa cum parintele se apropie de o femeie din spate, pe un fundal generalizat de vociferari, si o loveste cu pumnul sau palma dreapta, femeia cazand la pamant.

Alaturi de preotul Calistrat, pot fi identificate pe filmare doua alte persoane care sunt imbracate in straie preotesti, cel mai probabil calugari la aceeasi manastire.

Ulterior pe filmare, parintele Calistrat se vede in clar, intorcandu-se cu fata spre camera. Pe fundal, se aude vocea unei femei care il apostrofeaza pe parintele Calistrat ca ar fi agresat o enoriasa.

Coordonator SMURD Iasi, medicul Diana Cimpoesu, spune ca s-au prezentat la primiri urgente doua femeie, surori, care au acuzat o agresiune, insa nu au ramas pentru analize aprofundate. Doar una avea julituri la cot si genunchi si a semnalat ca au avut un comportament inadecvat fata de medici si ceilalti pacienti aflati in institutie.

Diagnosticul a fost de agresiune declarativa. S-a evaluat durerea de la nivelul capului si a urechii de la colegii de la ORL. A mai fost declarata o durere la nivelul stomacului. Au fost evidentiate doua excoriatii la pacienta de 34 de ani, una la nivelul cotului, alta la nivelul genunchiului. Nu au fost  evidentiate leziuni care sa necesite internare si au refuzat sa fie continuate investigatiile, radiografia toracica, si au fost indrumate spre consult la neuro chirurgie si IML, in conditiile in care reclama o agresiune fizica”, a spus medicul iesean.

Oficialii IPJ Iasi au confirmat ca cerceteaza cazul, dupa ce doua femei au depus plangere impotriva preotului Calistrat. „La data de 09 noiembrie a.c., in jurul orei 18, politistii Sectiei 5 Politie Iasi au fost sesizati de catre o femeie, despre faptul ca atat ea cat si sora sa au fost agresate de catre un barbat, in timp ce se aflau la un lacas de cult. In cauza, politistii continua cercetarile in vederea stabilirii cu exactitate a situatiei de fapt si luarii masurilor legale”, a declarat Anca Vijiac, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei a anuntat ca va cerceta imprejurarile in care s-a produs acest incident. „Am primit aceste imagini video si, desigur, se vor cerceta atat fapta in sine, cat si contextul ei. Pana la aceasta ora, la Centrul Eparhial din Iasi nu s-a primit nici un fel de reclamatie. In orice caz, este absolut regretabil, condamnabil si categoric nu onoreaza pe nimeni un astfel de gest. Omeneste vorbind, fiecare dintre noi avem limite si neputinte. Crestineste este insa sa cautam a rabda pana la capat si sa binecuvantam pe cei ce ne-ar provoca, cautand acele solutii care sa fie si legale, si nesmintitoare”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Iasilor.

Parintele Calistrat este cunoscut la nivel national pentru filmarile in care acesta apare oferind sfaturi enoriasilor, avand si un canal de YouTube dedicat, fiind urmarit de aproape 800.000 de persoane. Nu toate aceste filmari sunt insa si din sfera Bisericii, acesta recomandandu-le credinciosilor, la cateva luni dupa debutul pandemiei COVID-19, sa faca gargara cu apa si sare, sa foloseasca apoi agheasma, tuica si albastru de metil pentru a nu se infecta cu virusul. (V.E.)

Sursa: libertatea.ro

 

Leave a Reply