Timisul, pe locul 3 in topul puterii de cumparare din Romania. VEZI clasamentul celor mai bogate judete din Romania

Romania are o putere medie de cumparare de 8.017 euro pe cap de locuitor, in acest an, cu 51 % sub media europeana, indicator economic care plaseaza Romania pe locul 31 dintre cele 42 de tari incluse intr-un studiu realizat de GfK. Judetul Timis se afla pe locul 3 in top 10 din Romania la capitolul putere de cumparare pe cap de locuitor, cu o putere de cumparare de peste 10.000 de euro.


Decalajul dintre judetele bogate si cele sarace, respectiv cele cu putere mare de cumparare si cele cu putere redusa de cumparare, s-a marit si mai mult in acest an, fata de anul precedent.

In top 10, Bucurestiul este lider detasat, cu o putere de cumparare pe cap de locuitor de 15.482 euro. Aceasta inseamna ca locuitorii capitalei au puterea de cumparare cu peste 93 % mai mare decat media nationala si de 3,6 ori mai mare decat locuitorii judetului Vaslui, judet unde se regaseste cea mai mica putere de cumparare, in ceea ce priveste cheltuielile si economisirea.

In judetul din Moldova, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezinta aproximativ 53% din media nationala.

Toate judetele din top 10 au o putere de cumparare pe cap de locuitor peste medie. Cu un potential de cheltuieli de 8.191 de euro pe locuitor, Prahova, pe locul zece, se apropie cel mai mult de media nationala, dar este inca cu 2,2 la suta peste aceasta.

Toate celelalte 32 de judete, care constituie mai mult de trei sferturi din toate judetele, sunt sub media nationala.

Majoritatea judetelor din top 10 sunt la fel ca anul precedent, doar cu cateva modificari in clasament. In 2022, Clujul a depasit Timisul si a trecut pe locul doi, cu o putere de cumparare pe cap de locuitor de 11.643 de euro, in timp ce judetele Arges si Arad si-au schimbat locurile in sapte si opt.

Primele 10 judete in clasamentul puterii de cumparare sunt Bucuresti, Cluj, Timis, Ilfov, Sibiu, Brasov, Arges, Arad, Alba si Prahova.

Puterea medie de cumparare pe cap de locuitor in Europa in 2022 este de 16.344 euro. Cu toate acestea, exista diferente mari intre cele 42 de tari: Liechtenstein, Elvetia si Luxemburg au o putere de cumparare semnificativ mai mare decat restul Europei, in timp ce puterea de cumparare in Kosovo, Moldova si Ucraina este cea mai scazuta.

In 2022, europenii au la dispozitie aproximativ 11,1 trilioane de euro de cheltuit pentru alimente, intretinerea locuintelor, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurari, vacante, mobilitate si achizitii de consum.

Aceasta suma corespunde unei puteri de cumparare medii pe cap de locuitor de 16.344 euro, ceea ce reprezinta o crestere de 5,8 la suta fata de anul precedent. (R.G.)

Leave a Reply