Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, retinut de procurorii DNA sub acuzatia de folosirea functiei in scop sexual. In acelasi dosar, retinuta si psiholoaga unitatii

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 21 noiembrie 2022, a inculpatilor Chis Horia Stefan, 47 de ani, comisar sef de politie, fost director al Penitenciarului Baia Mare, cercetat pentru savarsirea infraciunilor de folosire abuziva a functiei in scop sexual, ultraj, purtare abuziva si santaj, toate in forma continuata. In acelasi dosar a fost retinuta si Kozma Angela Carmen, ofiter de politie, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, cercetata pentru savarsirea infractiunii de santaj in forma continuata.


In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2020-2022, in calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chis Horia Stefan ar fi pretins, in repetate randuri, unei subordonate, ofiter de politie, favoruri de natura sexuala, prevalandu-se si profitand de situatia de autoritate si de superioritate asupra victimei.

Pe fondul refuzului persoanei vatamate de a avea o relatie extraprofesionala cu inculpatul Chis Horia Stefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violenta asupra persoanei vatamate, in urma carora au rezultat leziuni constatate de medicina legala, a caror gravitate a fost apreciata la 6-7 zile de ingrijiri medicale.

Actele de violenta s-ar fi produs chiar in biroul directorului.

Ulterior, in perioada 30-31 mai 2022, pentru a evita eventualele consecinte ale gestului sau, respectiv evitarea unei anchete disciplinare si destituirea din functie, precum si posibile urmari pentru situatia sa familiala, inculpatul Chis Horia Stefan ar fi constrans-o pe persoana vatamata sa nu sesizeze Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), amenintand ca atat victima, cat si penitenciarul vor avea de suferit. In acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost sustinut si de inculpata Kozma Angela Carmen, psiholog in cadrul penitenciarului.

Mai mult de atat, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chis Horia Stefan ar fi amenintat persoana vatamata cu expunerea unor presupuse imagini compromitatoare pentru distrugerea credibilitatii acesteia.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 22 noiembrie 2022, suspectii Chis Horia Stefan si Kozma Angela Carmen urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. (V.E.)

Sursa foto: 2mnews.ro

Leave a Reply