Medicul timisorean Virgil Musta, unul dintre “apostolii” Covid-19, trimis in judecata de DNA pentru 12.000 de lei, desi a castigat milioane de euro in timpul pandemiei

Medicul Virgil Musta, sef de sectie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, a fost trimis in judecata de DNA pentru instigare la abuz in serviciu, dupa ce ar fi determinat trei asistente medicale sa presteze servicii medicale – recoltarea de probe pentru teste COVID-19 – la firma la care el este asociat, desi ele se aflau in timpul programului de lucru la unitatea medicala publica. Alaturi de Musta au fost trimise in judecata Diana Manolescu, director medical al spitalului, o asistenta medicala si o alta femeie, medic.


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Virgil Filaret Musta, asociat la o societate comerciala cu profil medical si medic sef sectie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babes” Timisoara, pentru instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Diana Luminita Manolescu, director medical al spitalului, si Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infectioase in acelasi spital, fiecare pentru abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, si Dana Mihaela Paica, medic la societatea comerciala la care asociat era inculpatul prim mentionat, pentru instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, in perioada 21 iulie – 9 noiembrie 2020, Musta, cu intentie, ar fi determinat trei asistente medicale sa presteze servicii medicale in beneficiul societatii la care el era asociat, in timp ce acestea se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu la unitatea publica, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babes! Timisoara.

”Folosindu-se de influenta pe care o avea in calitatea sa de medic sef de sectie, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, in mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, sa preleveze probe biologice in vederea depistarii infectiei cu virusul SARS-CoV-2, sa incaseze contravaloarea testelor RT-PCR si sa elibereze bonuri fiscale in beneficiul societatii comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casa de marcat mobila). Desi zilnic, in intervalul orar 07-10, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comerciala mentionata, cele trei asistente ar fi incasat integral drepturile salariale platite de spital”, arata DNA.

Procurorii sustin ca, la instigarea lui Musta, in calitatile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infectioase, inculpatele Manolescu Diana Luminita si Albu Maria Diana si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in sensul ca nu au facut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare sau, dupa caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinara in vederea sanctionarii celor trei asistente medicale.

Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi intocmit, iar inculpata Manolescu Diana Luminita ar fi aprobat foile colective de prezenta in continutul carora au fost evidentiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, Musta le-ar fi determinat pe cele trei asistente sa isi incalce atributiile de serviciu reglementate de dispozitiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului si fisa postului.

In acest fel, s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei in dauna Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babes” Timisoara. Pe de alta parte, societatea privata la care este asociat Musta ar fi obtinut foloase necuvenite in valoare totala de 172.508 de lei.

Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babes” Timisoara a comunicat Directiei Nationale Anticoruptie ca nu se constituie parte civila in prezenta cauza.

In cauza s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra sumei de 12.173 de lei apartinand lui Musta, aflata intr-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timis cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii. (V.E.)

 

Leave a Reply