Al treilea Reich! Spectacol de exceptie pus in scena, la Teatrul National din Timisoara, de Romeo Castellucci, unul dintre cei mai importanti regizori din lume

Prin demersul Capitalei Europeane a Culturii, Timisoara devine un pol de interes, atat din punctul de vedere al creatorilor din Europa, cat si din punctul de vedere al consumatorului european de teatru, al consumatorului performant.


In aceasta idee, Teatrul National din Timisoara deschide seria evenimentelor de impact ale Capitalei europene cu The Third Reich / Al treilea Reich, de Romeo Castellucci.

Spectacolul-instalatie Al treilea Reich este conceput ca o reflexie vizuala a cartii lui Viktor Klemperer, Language of the Third Reich. Prin intermediul acestei instalatii, intr-un experiment senzorial al sensurilor lui Castellucci, regizorul-creator dezvolta o tema centrala in opera sa, privind rolul retoricii —+n arta.

In Al treilea Reich, o masina de limbaj restrange spatiile realitatii la dimensiuni mecanice, astfel incat toate substantivele – reproduse automatic – par cladiri prefabricate, o realitate din care evadarea este imposibila.

Romeo Castellucci modeleaza teatrul european al ultimelor trei decenii, fiind unul dintre cei mai importanti regizori de teatru pe plan mondial, recunoscut pentru felul in care creatiile sale inglobeaza toate disciplinele artistice. Teatrul sau rastoarna primatul cuvantului, creand dramaturgii complexe care se bazeaza pe toate formele de arta. Creatiile lui Castellucci au urcat pe cele mai mari scene si festivaluri din lume.

A regizat sectiunea de teatru a Bienalei de la Venetia, a fost Artiste Associé la Festivalul de la Avignon, Grand Invité la Trienala de la Milano, precum si regizor invitat la Schaubhüne din Berlin. A fost distins, printre alte premii internationale, cu Leul de Aur la Bienala de la Venetia si doua Masti de Aur pentru spectacolele sale de opera.

Spectacolul-instalatie Al treilea Reich va avea 6 reprezentatii, programate miercuri, 7 decembrie, si joi, 8 decembrie, in Sala Mare a Teatrului National de la ora 18, ora 19,30, si ora 21. Biletele se pun in vanzare online pe www.tntm.ro si fizic, la Agentia de bilete „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2, orar marti – duminica, orele 11-19.

Prezentarea spectacolului este finantata de Institutul Cultural Roman, care este partenerul principal al proiectului, si reprezinta DEMO 2023, o avanpremiera a programului Teatrului National pentru Capitala Europeana a Culturii. Institutul Cultural Italian din Bucuresti s-a implicat, de asemenea, in acest eveniment care pune Timisoara pe harta excelentei artistice si performative de nivel european.

DEMO 2023 este, totodata, organic legat de FEST-FDR, intr-o dimensiune cu mult mai cuprinzatoare. Teatrul National s-a pregatit pentru FEST-FDR 2022. Astfel, pentru sectiunea FDR, selectia realizata de  teatrologul Oana Bors, care a vizionat 110 spectacole – 68 doar din Romania – dintre care a selectat 15 titluri ale unor teatre si companii din tara.

Amintim Caine cu om. Caine fara om, pe texte de Lia Bugnar, Dan Coman, Simona Gosu, Maria Manolescu, Oana Pellea, Radu Tudoran si Radu Afrim, regia Radu Afrim, Teatrul National Craiova, Nu mai tine linia ocupata de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazar, Teatrul National Cluj, Vitelul de aur, dramatizare de Eugen Gyemant dupa Ilf si Petrov, regia Radu Iacoban, Teatrul „Maria Filotti”, Braila, 89. Cele 7 morti ale Mihalaei Runceanu, text si regie Catinca Draganescu, Teatrul Apollo 111, Intoarcerea acasa de Matei Visniec, Teatrul Matei Visniec, Suceava, Disparitii de Elise Wilk, regia Cristian Ban, Teatrul „Andrei Muresanu”, Sfantu Gheorghe, Dusmanie v.2.0. E ceva vindecator in a le da oamenilor un obiect al urii lor, text si regie Gabriel Sandu, Creart – Teatrelli Bucuresti, Intoarcerea de Laurentiu Blaga, regia Adi Iclenzan, Teatrul National Targu Mures – Compania „Liviu Rebreanu”, Da-te din soare, regia Leta Popescu si Partea 1. Iubirea, regia Petro Ionescu Reactor de Creatie si Experiment, Cluj-Napoca, Povestea ursilor Panda de Matei Visniec, regia Ben Pascal, coproductie Teatrul National „Radu Stanca”, sectia germane – Theatre Ecce Salzburg Austria, (In)Dependentii, de Catinca Draganescu, unteatru, Bucuresti, Medeea: Furie, text si regie Radu Popescu, Teatrul Apropo, Bucuresti) si din Timisoara (Oameni. De vanzare, un spectacol de Carmen Lidia Vidu, Teatrul German de Stat, respectiv Turnul, o productie a Companiei Basca); in egala masura, pentru sectiunea FEST 2022 a construit un program in care se regasesc titluri, regizori si companii de prima marime: La Gioia de Pippo Delbono, A man from Podolsk, regia Oskar Korshunovas, Run & Solo Zahrbat, coregrafia Brahim Bouchelaghem si, nu in ultimul rand, Al treilea Reich / The Third Reich, un spectacol de Romeo Castellucci, precum si o serie de 14 spectacole pentru sectiunea Outdoor.

Selectia FEST-FDR 2022 reprezinta o baza valorica si cantitativa excelenta pentru anul 2023 si preluarea titlurilor in cadrul FEST-FDR 2023, in noua sa configuratie, atunci cand speram ca festivalul de 42 de ani dezvoltat prin aripa FEST de 12 ani sa primeasca suportul financiar.

Pana atunci, prezenta pe scena Teatrului National a spectacolului-instalatie AL TREILEA REICH de Romeo Castellucci – DEMO 2023 – miercuri, 7 decembrie si joi, 8 decembrie, cu trei reprezentatii programate in fiecare zi de la ora 18, ora 19,30 si ora 21, reprezinta una dintre principalele semnaturi ale marilor personalitati teatrale si pentru formulele cele mai percutante ale culturii europene si mondiale actuale. (I.P.)

Leave a Reply