NICHT! Romania rateaza din nou intrarea in Spatiul Schengen! Austria si Olanda au votat impotriva, in timp ce alte 23 de state au votat pentru

Romania a ratat din nou aderarea la Spatiul Schengen dupa ce Austria si Olanda au votat joi la Consiliul JAI de la Bruxelles impotriva aderarii Bulgariei si Romaniei la acest spatiu. Austria a anuntat oficial, prin vocea ministrului sau de Interne, ca se opune aderarii Romaniei si Bulgariei. Olanda a votat la pachet pentru respingerea Romaniei si Bulgariei, desi sustinea Romania, dar decuplarea celor doua tari s-a dovedit imposibila.


Austria si Olanda au votat joi impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Votul Olandei a fost negativ pentru ca Romania a fost „la pachet” cu Bulgaria, iar Olanda, chiar daca era de acord cu intrarea Romaniei in spatiul european de libera circulatie, a considerat Bulgaria nepregatita.

Austria nu si-a schimbat pozitia enuntata la inceputul sedintei Consiliul Justitie si Afaceri Interne, nici macar dupa discutiile cu Germania.

Astfel, Romania, care asteapta intrarea in Schengen de 11 ani, nu intra nici de aceasta data in spatiul european de libera circulatie, desi a avut sprijinul a 23 de state membre ale Uniunii Europene.

Austria a reusit sa blocheze decizia favorabila in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, pentru aderarea la Schengen fiind necesara unanimitate.

Olanda a explicat in minuta sedintei ca e de acord cu intrarea Romaniei in Schengen, dar impotriva intrarii Bulgariei, potrivit unor surse politice.

Cea de a treia tara, Croatia, a primit vot favorabil pentru aderarea la Schengen, de la 1 ianuarie cu frontierele terestre, iar de la 1 martie cu frontiera aeriana. (Mara Ion)

Leave a Reply