Judecatoare suspendata 6 luni din functie de CSM, dupa ce a fost gasita vinovata de “lipsa totala a motivarii hotararilor judecatoresti”

Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sanctionat disciplinar patru magistrati pentru diferite abateri. Cea mai aspra pedeapsa a primit-o o judecatoare de la Tribunalul Bucuresti, care a fost suspendata din functie pentru 6 luni. Printre magistratii sanctionati se afla un judecator de la Judecatoria Jibou, din judetul Salaj.


Potrivit Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara, Monica Claudia Cipariu, de la Tribunalul Bucuresti, a fost gasita vinovata pentru lipsa totala a motivarii hotararilor judecatoresti, in conditiile legii (art.99 lit. r) teza I din Legea nr.303/2004) si pentru intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile (art.99 lit.h) teza a II a din Legea nr.303/2004).

Astfel, ea a fost sanctionata cu suspendarea din functie pentru o perioada de 6 luni. A existat si o opinie separata, in sensul aplicarii unei sanctiuni constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 9 luni.

Judecatoarea Cipariu a mai fost acuzata de Inspectia Judiciara de exercitarea functiei cu grava neglijenta (art.99 lit. t) teza a II a din Legea nr.303/2004), dar CSM a respins actiunea disciplinara in acest caz.

La judecata CSM a ajuns si judecatorul Florin Eugen Babos, din cadrul Judecatoriei Jibou, acuzat de nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor (art.99 lit. h) teza I). Magistratul a fost sanctionat cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 1 an.

Si in cazul judecatorului Babos a fost respinsa actiunea disciplinara pentru a doua acuzatie – exercitarea functiei cu grava neglijenta (art.99 lit. t) teza a II a din Legea nr.303/2004).

Al treilea judecator sanctionat in cadrul sedintei din 8 decembrie 2022 a Sectiei pentru judecatori a CSM este Ancuta Blanariu, din cadrul Judecatoriei Iasi. Acuzata de exercitarea functiei cu rea-credinta (art.99 lit. t) teza I din Legea nr.303/2004), aceasta a fost retrogradata din gradul profesional de tribunal in gradul profesional de judecatorie si continuarea activitatii la Judecatoria Iasi.

Unul dintre membrii Sectiei s-a opus admiterii actiunii disciplinare si sanctionarii judecatoarei.

Cel de-al patrulea magistrat sanctionat este Iulia Mihaela Scurtu, judecatoare in cadrul Judecatoriei Husi. Acuzata de nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente (art.99 lit. m) din Legea nr.303/2004) a fost sanctionata cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 9 luni. Un membru al Sectiei pentru judecatori a avut o opinie separata si a cerut ca judecatoarea sa fie sanctionata doar cu avertisment.

In cadrul Iuliei Scurtu a fost respinsa acuzatia de exercitarea functiei cu rea-credinta (art.99 lit. t) teza I din Legea nr.303/2004).

Toti cei patru judecatori au dreptul sa atace cu recurs hotararile CSM in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (V.E.)

Leave a Reply