Incident scandalos la Constanta! Politistii locali au dispus ridicarea masinii unei femei in scaun cu rotile, desi autoturismul era parcata pe locul persoanelor cu handicap

Incidentul a avut loc in parcarea unui centru comercial din Constanta. In timp ce femeia se afla la cumparaturi un echipaj de politie locala a dispus ridicarea autoturismului femeii care era parcat pe locul destinat persoanelor cu handicap.


Autoturismul avea semnele aferente in parbriz si pe luneta, dar politistii i-au reprosat femii ca nu avea legitimatia in geam. Scandalul a avut loc in prezenta fetitie femeii, in varsta de aproximatv 3 ani, relateaza publicatia Constanta 100%.

Politia Locala din Constanta a demarat verificari in legatura cu cele petrecute in parcarea unui centru comercial din oras.

IPJ Constanta anunta intr-un comunicat ca a fost intocmit un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu. Femeia a observat lipsa masinii cand s-a intors de la cumparaturi. Avea semnele corespunzatoare in parbriz si pe luneta. Inclusiv talonul masinii specifica faptul ca masina este adaptata pentru cei cu dizabilitati. Pentru ca legitimatia nu era pusa la vedere, in parbriz, politistii locali au dispus ricarea autoturismului.

Soferita si-a recuperat masina dupa ce a achitat taxa de ridicare de 570 de lei, chiar daca a prezentat documentele care atesta ca are handicap. La fata locului au sosit si membri din familia femeii.

In cele din urma, politistii locali au renuntat la amenda si i-au dat femeii un avertisment. Femeia a reclamat fapta la Politia nationala.

Politia Locala din Constanta a transmis un comunicat dupa cele petrecute in parcarea centrului comercial.

“Cu privire la imaginile aparute in spatiul public in care apar doi politisti locali care au dispus ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu handicap din parcarea centrului comercial Carrefour, va informam faptul ca la nivelul Directiei generale politia locala Constanta au fost dispuse verificari.

In urma acestor verificari, a rezultat ca, in jurul orelor 19:00, a fost inregistrata la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat.

Un echipaj format din 2 politisti locali cu atributii in domeniul circulatiei pe drumurile publice s-a deplasat la fata locului unde a constatat ca un numar de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoane cu handicap fara a avea afisat la loc vizibil asa cum prevede Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimatie care sa le confere acest drept.

In consecinta 2 conducatori auto au fost sanctionati contraventional cu amenda in cuantum de 2.000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus masura tehnico administrativa de ridicare, inclusive pentru autoturismul in cauza, in conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizata care prevede urmatoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international pentru persoane cu handicap, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”.

Mentionam ca la autoturism nu s-a prezentat conducatorul auto. La restituirea vehiculului s-a tinut cont de faptul ca persoana care utiliza vehiculul in cauza era o persoana cu handicap care detinea card/legitimatie dar nu a tinut cont de prevederile legale, in sensul ca nu l-a avut afisat la loc vizibil.

Avand in vedere aceste aspecte persoana a fost sanctionata cu avertisment. Cu privire la modul de actiune si comportamentul politistilor locali va comunicam faptul ca se fac verificari, iar in situatia in care se constata ca au fost incalcate prevederile legale se vor fi dispune masuri in consecinta”, a comunicat Politia Locala Constanta.

Ulterior, IPJ a transmis un comunicat de presa in care mentioneaza ca a fost deschis un dosar penal pentru abuz in serviciu. “La data de 4 ianuarie a.c., politisti din cadrul Politiei municipiului Constanta – Sectia 2 au fost sesizati, de catre un barbat, de 41 de ani, cu privire la faptul ca, la data de 3 ianuarie a.c., in jurul orei 19.00, i-a fost ridicat, fara motiv, autoturismul parcat pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilitati din incinta unui complex comercial din municipiul Constanta.

In cauza a fost intocmit un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, cercetarile fiind continuate in vederea stabilirii situatiei de fapt si a imprejurarilor in care s-a produs evenimentul”, se arata in comunicatl IPJ Constanta. (V.E.)

Leave a Reply