Politist local din comuna timiseana Dumbravita, trimis in judecata pentru abuz in serviciu si fals. Procurorii il acuza ca aplica amenzi abuzive, pe care le semna in locul asa-zisilor contravenineti

Richard Melescanu, politistul local din Dumbravita, judetul Timis, care intocmea procese verbale de amenda false si in acest fel aduna bani la bugetul local al comunei, a fost trimis in judecata de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara.


Fostul om al legii este acuzat ca a intocmit zeci de procese-verbale pe care le si semna, in fals, in locul contravenientilor.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara din data de 05.01.2023, s-a dispus trimiterea in judecata a unui inculpat (agent in cadrul Politiei Locale Dumbravita), sub control judiciar, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, doua infractiuni de fals intelectual si doua infractiuni de uz de fals.

Prin acelasi act s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea urmaririi penale pentru completarea materialului probator, cu privire la savarsirea a 84 de infractiuni de abuz in serviciu, 84 de infractiuni de uz de fals si o infractiune de fals privind identitatea. Cu privire la faptele disjunse, in acest moment procesual urmarirea penala nu se efectueaza cu privire la persoana (suspect/inculpat), ci doar in rem (cu privire la fapte penale).

Prin actul de sesizare a instantei de judecata s-a retinut urmatoarea situatie de fapt:

In data de 02.06.2021, inculpatul, in timp ce se afla in exercitarea atributiilor de serviciu in calitate de agent in cadrul Politiei Locale Dumbravita, a indeplinit doua acte in mod fraudulos, respectiv si-a incalcat atributiile de serviciu prevazute de art. 15 si art. 19 din OG nr. 2/2001 si art. 6 lit. i), art. 7 lit. i) si art. 21 alin. 6 din Legea nr. 155/2010, semnand in calitate de agent constatator doua procese verbale de sanctionare contraventionala, prin care a atestat cu prilejul intocmirii acestora fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului, respectiv ca:

  • in data de 02.06.2021 doua persoane distincte, in calitate de conducatori auto, au condus doua camioane pe str. Varsovia din loc. Dumbravita, jud. Timis, fara a detine autorizatii de tranzit pe drumurile comunale din localitate, atestand inclusiv ca cei doi conducatori auto nu a avut obiectiuni in momentul comunicarii proceselor verbale si ca procesele verbale au fost semnate de catre contravenienti, dupa care a inregistrat aceste procese verbale in evidentele Politiei Locale Dumbravita, purtand stampila institutiei si nr. de inregistrare din registrul de procese-verbale de sanctionare a contraventiilor tinut la nivelul institutiei, cauzand astfel persoanelor vatamate pagube in cuantum de cate 2.000 lei, precum si o vatamare a intereselor legitime a persoanelor vatamate prin punerea in imposibilitatea de a formula plangeri contraventionale”, transmite Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara. (G.I.)

Leave a Reply