Avocatii condamnati pentru unele infractiuni savarsite cu intentie, nedemni de a profesa. Legea, promulgata de presedintele Klaus Iohannis

Legea prin care avocatii condamnati definitiv la cel putin un an, pentru anumite infractiuni, sunt considerati nedemni de a purta roba a fost promulgata, in urma cu trei zile, de catre presedintele Klaus Iohannis.


Actul normativ modifica Legea 51/1995, articolul 14, privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Camera Deputatilor a adoptat in 27 septembrie proiectul de lege care prevede ca sunt nedemni de a fi avocati cei care au fost condamnati prin hotarare judecatoreasca definitiva la pedeapsa inchisorii de cel putin un an pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra vietii, patrimoniului, infaptuirii justitiei, securitatii nationale sau de genocid, umanitatii si de razboi, de coruptie sau de serviciu, de fals sau care aduce atingere unor relatii privind convietuirea sociala.

Ce prevede legea promulgata

Actul normativ prevede:

„Este nedemn de a fi avocat cel condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva la pedeapsa inchisorii de 1 an sau mai mare pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni, infractiune pedepsita cu pedeapsa inchisorii avand un minim special de cel putin 1 an si reprezentand:

  • infractiune contra vietii

  • infractiune contra patrimoniului

  • infractiune contra infaptuirii justitiei

  • infractiune de coruptie sau de serviciu

  • infractiune de fals

  • infractiune care aduce atingere unor relatii privind convietuirea sociala

  • infractiune contra securitatii nationale sau o infractiune de genocid, contra umanitatii si de razboi

daca pana la data verificarii starii de nedemnitate nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea faptei”.

Sesizarea la CCR

USR a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu acest act normativ, insa sesizarea a fost respinsa.

„In esenta, Curtea a constatat ca solutia legislativa criticata respecta exigentele impuse de art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat aceasta contine criterii suficiente, clar exprimate si predictibile pentru a inlatura riscul arbitrariului in evaluarea unui caz de nedemnitate a profesiei de avocat”, precizau judecatorii constitutionali.

USR sustinea in sesizare ca modificarile aduse permit persoanelor condamnate pentru infractiuni grave, inclusiv pentru loviri sau alte violente, pentru violente in familie, santaj, amenintare, trafic de droguri, sa devina avocati sau sa isi continue activitatea in acest domeniu. (G.I.)

Leave a Reply