Cocosatul de la Notre Dame! Cea mai misterioasa poveste de dragoste, in cel mai asteptat spectacol de balet pe scena Operei Nationale din Timisoara

Va tenteaza sa “calatoriti” in Parisul medieval? Va e dor de cea mai romantica, fermecatoare, misterioasa poveste de dragoste? Sunteti gata de o intalnire cu frumoasa Esmeralda si Cocosatul Quasimodo, clopotarul Catedralei Notre Dame?


Miercuri, 15 martie 2023, la ora 20, pe scena Operei Nationale din Timisoara va avea loc baletul “Cocosatul de la Notre Dame”, un spectacol care reuneste, intr-o distributie cu 50 de dansatori, trei ansambluri profesioniste de balet: cel al Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca, ansamblul de balet Teatro d’Opera Italiana si ansamblul Operei Vox.

Baletul pe muzica compusa de Peter Venczel este inspirat de romanul “Notre-Dame de Paris”, de Victor Hugo (1802-1885). Regia si coregrafia spectacolului poarta semnatura balerinului si coregrafului Vlad Sebastian, iar eclerajul spectaculos, efectele speciale, proiectiile si “fumul greu” de gheata carbonica potenteaza atmosfera povestii.

Baletul „Esmeralda”, dupa romanul „Cocosatul de la Notre-Dame” al lui Victor Hugo, a avut premiera absoluta la Londra, in 1844. Coregrafia originala ii apartine lui Jules Perrot. In 1899, Marius Petipa a reluat spectacolul, in coregrafie proprie, special pentru Matilda Ksesinskaia (1872-1971), prim-solista Baletelor Imperiale de la Sankt Petersburg.

Scriitor romantic, Victor Hugo  a fost pair al Frantei din 1845, senator al Parisului si membru al Academiei Franceze din 1841. Este autorul unora dintre cele mai celebre romane, capodopere ale literaturii universale precum Mizerabilii, Ruy Blas (1882), Notre-Dame de Paris (1831), piesele de teatru Hernani, Cromwell, volumele de poezie Les Contemplations, La Légende de Siècle.

Hugo a militat pentru abolirea pedepsei cu moartea si pentru restaurarea cladirilor monument ale Parisului. Este inmormantat in Pantheon, la Paris.

Victor Hugo a fost extrem de pasionat de arhitectura catedralei Notre-Dame din Paris si  s-a implicat in restaurarea acesteia. A inceput sa scrie ”Cocosatul de la Notre Dame” in 1828, pentru a-i sensibiliza pe contemporanii sai la subiectul degradarii acestui grandios edificiu. La Revolutia Franceza din 1789, doua dintre cele trei clopote ale catedralei fusesera distruse, precum ziduri, vitralii precum si o parte din icoanele si sculpturile interioare.

Cu cativa ani inainte, Hugo publicase un articol intitulat Razboi contra demolatorilor, in care pleda pentru salvarea tuturor cladirilor medievale ale Parisului. Quasimodo, eroul tragic si diform, indragostit de frumoasa Esmeralda, a fost considerat un personaj fictiv. Exista, insa, indicii ca ar fi existat un model real care l-a insprat Hugo. Sugestiile au fost desprinse din memoriile sculptorului britanic Henry Sibson, care a lucrat la restaurarea catedralei aproximativ in aceeasi perioada in care Hugo a scris romanul.

In jurnalul lui Henry Sibson apare mentionat “le bossu” (fr.  cocosat), un cioplitor in piatra care muncea la restaurarea catedralei. Romanul lui Victor Hugo a inspirat 13 filme, 6 productii TV, 7 piese de teatru, mai multe opere (inclusiv o opera rock), musical-uri, balete, teatru radiofonic, comedii, animatie, jocuri video.

Cea mai faimoasa versiune cinematografica este cea din 1956, in regia lui Jean Delannoy, cu Anthony Quinn si Gina Lollobrigida in rolurile principale. Filmul de animatie The Hunchback of Notre-Dame, produs Walt Disney Company a fost distins cu premiul Oscar in 1996.

Biletele pentru premiera la Timisoara a spectacolului de balet ”Cocosatul de la Notre Dame” sunt disponibile la Agentia Operei si online, pe platforma ticketsore (https://www.ticketstore.ro/ro/bilete/3489/cocosatul-de-la-notre-dame-timisoara-opera-nationala-romana-timisoara-15-martie-2023).

(Impact Press)

Leave a Reply