VIDEO Pregatire militara in Muntii Parang! Viitorii ofiteri de educatie fizica “antrenati” de UNAP au trecut testul muntilor inzapeziti, la temperaturi de -14 grade Celsius

Viitorii ofiteri de educatie fizica militara care, in perioada 30 ianuarie – 10 februarie, s-au antrenat la Baza didactica “Virgil Teodorescu”, din muntii Parang, apartinand UNEFS Bucuresti, tocmai au revenit la baza, dupa ce au trecut testul muntilor inzapeziti.


Este vorba despre cel mai dificil modul din programul de pregatire militara, care dureaza sase luni, in urma caruia militarii vor fi avansati la gradul de sublocotenent si repartizati in unitatile care dispun de functii de ofiteri de educatie fizica.

Grupa care a facut deplasarea in Muntii Parang a fost formata din 10 subofiteri, sapte baieti si trei fete, cu varste intre 23 si 43 de ani, iar probele pe care le-au trecut, in cadrul Metodicii predarii disciplinei schi, s-au desfasurat la multe grade sub zero, in conditiile in care, in ultimele doua saptamani, la 1700 altitudine, unde se afla baza de antrenament, rareori temperaturile au coborat sub –10 grade Celsius.

Ne-am tot rugat sa ninga, sa fie zapada, pentru a ne putea desfasura cursurile de schi, iar Dumnezeu parca ne-a dat toata zapada deodata. Nameti uriasi si temperaturi extrem de scazute au creat cadrul didactic ideal pentru cursantii nostri.

Ne-am desfasurat activitatile necesare disciplinei schi sau schi-alpinism. Modulul derulat in teren impadurit implica mai multe discipline: schi, parcursuri aplicative si cunoasterea bazelor biomedicale ale antrenamentului sportiv.

Dupa cum mi-au transmis cei doi instructori, lt. Col. Madalin Chiriac si mr. Valentin Craciunoiu, toti cei zece cursanti s-au descurcat excelent la acest curs, chiar daca temperaturile au fost extrem de scazute. Un sincer bravo pentru cele trei cursante, care n-au refuzat nicio misiune si s-au intrenat urmar la umar cu mai durii colegi barbati”, ne-a declarat col. Silvestru Ilas, seful Centrul de pregatire a cadrelor militare in domeniul educatiei fizice si sportului in armata, structura militara din cadrul Universitatii Nationale de Aparare „Carol I” Bucuresti.

Urmeaza un nou curs, care debuteaza in 27 martie, iar subofiterii din actualul contingent vor fi avansati la gradul de sublocotenent in cadrul unei ceremonii festive, cu darea onorului si defilarea detasamentului de onoare, cu drapelul de lupta, dupa care fiecare ofiter isi va lua repartitia si se va prezenta la unitatea din tara unde va fi repartizat. (C.R.)

Leave a Reply