Candidatura fostului sef al DIICOT Timisoara la functia de procuror general al Romaniei, contestata in randul magistratilor banateni

Candidatura procurorului Alex Florenta, fostul sef al DIICOT Timisoara, la functia de procuror general al Romaniei a starnit discutii aprinse printre magistratii banateni, care au remarcat curajul de care da dovada fostul coordonator al luptei antimafia din vestul tarii, in conditiile in care abuzurile si metodele sale de ancheta au ajuns in vizorul Inspectiei Judiciare si chiar a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.


Intr-o inregistrare audio facuta publica de Romania TV, in iunie 2021, se distinge vocea procurorului Florenta, cu claritate, in timp ce-i avertizeaza pe inculpatii din dosarul Moravita II, politisti de frontiera, ca vor primi condamnari la inchisoare cu executare, daca nu accepta sa semneze acorduri de recunoastere a vinovatiilor. Amenintarile pareau destul de veridice, in conditiile in care sotia lui Alex Florenta este judecator penalist la Curtea de Apel Timisoara.

“Au fost oameni care m-au sunat noaptea, plangand, spunad ca le pare foarte rau de ceea ce au fost pusi sa faca. Toti am fost amenintati cu acelasi lucru: ca daca nu vom recunoaste, ni se garanteaza ca vom lua cu executare”, a declarat, in timpul audieriilor de la Tribunalul Timis, ofiterul de politie care devenise un adevarat target pentru procurorul DIICOT Alex Florenta.

Un alt incident in care a fost implicat fostul sef al DIICOT Timisoara, inainte sa fie mutat pe o functie de birou la DIICOT Central, a fost reclamat de Dragan Ilin, fost agent de politie la IPJ Timis, care a fost chemat la audieri in dosarul liderului interlop Lucian Boncu.

“Am fost chemat la parchet si i-am spus procurorului ca nu stiu nimic si am fost indrumat sa ma gandesc la o poveste frumoasa, sa facem un grup frumos, se poate vedea si pe inregistrari”, a dezvaluit Dragan Ilin, aflat sub juramant, in fata instantei de judecata, in momentul in care a fost audiat ca martor intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Timis.

Despre modul in care a realizat o inregistrare audio clandestina, chiar in biroul procurorului, care a fost depusa si la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, Dragan Ilin a povestit ca nu avea incredere in procurori, care ii mai inscenasera un dosar, de aceea a hotarat sa efectueze inregistrarea discutiilor.

„Nu aveam incredere in domnul procuror si in alti colegi de-ai lui. Mi-au fabricat un dosar. Am fost dezbracat de catre domnul Alex Florenta, sef DIICOT, sa scot inregistrarile. Am fost dezbracat in pielea goala sa dau declaratii nefavorabile despre Lucian Boncu, sa predau o parte din inregistrari, sa nu ma mai pot folosi de ele in mediul public”, a fost declaratia exploziva a fostului politist, care, initial, a starni interesul procurorilor de la SIIJ, insa dosarul metodelor de lucru de la unitatea de parchet din Timisoara a fost uitat, pe undeva, printr-un fiset.

Nu s-a mai intamplat nimic, cu exceptia unor audieri efectuate de procuroarea Mihaiela Moraru Iorga la Timisoara si scoaterea fostului sef Alex Florenta din zona anchetelor penale si mutarea sa la DIICOT Structura Centrala, la conducerea Biroului Tehnic si de criminalistica, iar, mai apoi, din 27.02.2022, delegat pe functia de sef al Sectiei de combaterea a criminalitatii organizate din cadrul DIICOT.

Sa mai amintim ca Alex Florenta a fost propus ca martor in apararea sa de catre fostul sef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Muresan, acuzat ca i-a fabricat un dosar penal fostului sef al BCCO Alba Iulia, comisarul sef Traian Berbeceanu.

“Alex Florenta – procuror la DIICOT Sibiu, sluga si omul de incredere al Danusiei Boiceanu, sefa DNA Alba Iulia. Aceasta l-a adus la DIICOT de la Parchetul Local Sibiu pentru ca era incompatibil, deoarece sotia lui este judecator la Judecatoria Sibiu. A dat examen la Parchetul de pe langa Tribunalul Alba, iar la DIICOT este doar detasat. Toate dosarele la „comanda” sint instrumentate de el. Este o persoana perversa si rau-intentionata”, este caracterizarea facuta procurorului Alex Florenta de catre subcomisarul Alex Tancou, de la BCCO Sibiu, arestat si trimis in judecata pentru ca ar fi ajutat o grupare a traficantilor de etnobotanice din Sibiu.

Revenind la candidatura lui Alex Florenta la functia de procuror general al Romaniei, sa mai spunem ca fostul sef al DIICOT Timisoara se va confrunta, la acest concurs de selectie, cu procuroarea Gabriela Scutea, care, in prezent, detine cea mai inalta functie din Ministerul Public. Interviurile sunt programate in 20 februarie, iar rezultatul selectiei pentru functia de procuror general va fi publicat de Ministerul Justitiei, in 27 februarie.

In cazul in care ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, nu o va propune pe Gabriela Scutea pentru un nou mandat de Procuror General, asa cum se zvoneste prin culisele sistemului judiciar, aceasta se va intoarce la Parchetul Curtii de Apel Brasov. In acest sens, Scutea a formulat deja o solicitare la Sectia pentru procurori a CSM in care cere sa i se aprobe continuarea activitatii ca procuror de executie la PCA Brasov, dupa terminarea mandatului de sefa a Parchetului General. (G.I.)

Leave a Reply