Peste 100 de persoane oficiale, din 41 de tari, vor fi prezente la deschiderea oficiala a programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii

Peste 100 de oficiali de rang inalt din 41 de tari si de la Comisia si Parlamentul European vor fi prezenti la Timisoara in weekendul deschiderii oficiale a Capitalei Europene a Culturii, din 17-19 februarie 2023.


Casa Regala a Romaniei va fi reprezentata de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane si Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei.

Comisarul european Adina Valean va inmana orasului premiul Melina Mercouri al Comisiei Europene, care se acorda capitalelor europene ale culturii daca toate obligatiile asumate prin dosarul de candidatura au fost indeplinite cu succes.

Peste 200 de jurnalisti straini si romani si-au confirmat prezenta la manifestarile oficiale din acest weekend.

”Le multumesc tuturor celor care vor veni la Timisoara pentru a sarbatori impreuna cu timisorenii titlul de Capitala Europeana a Culturii. Suntem onorati de interesul mare aratat Timisoarei in acest an strategic, nu doar pentru noi, ci pentru intreaga tara.

Sunt sigur ca Timisoara va impresiona si castiga inimile oaspetilor nostri, atat prin frumusetea ei, cat si prin calitatea artistica a programului Deschiderii si ospitalitatea si caldura timisorenilor. Si ca cei prezenti in weekendul de deschidere in orasul nostru vor spune mai departe povestea curajoasa a Timisoarei multiculturale, inovatoare si curajoase”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Au acceptat invitatia primarului Dominic Fritz si vor participa la ceremonia oficiala de deschidere 40 de ambasadori, din care 20 reprezinta tari din Uniunea Europeana, precum si europarlamentari, parlamentari romani, membri ai Guvernului Romaniei si oficiali de rang inalt de la Comisia Europeana, ministri ai culturii si primari din orase europene si romanesti.

Invitatii vor participa de la ora 17,30 la un concert festiv la Palatul Culturii, iar de la ora 19 se vor alatura evenimentului principal din Piata Unirii, Sarbatorim Deschiderea, la care sunt asteptati pana la 15.000 timisoreni si vizitatori.

Sarbatorim Deschiderea pune in lumina memoria si identitatea Timisoarei, alaturi de artisti locali si internationali. Pe scena din Piata Unirii vor urca de la ora 19:00, Doctorul Sinteza si K-Lu, Implant Pentru Refuz impreuna cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron si ucraineanca Alyona Alyona.

Piata Unirii va fi animata de spectacolul aerian al celor de la  Duchamp Pilot / Muaré Experience, cu secvente coregrafice originale si sofisticate realizate in aer, puse in scena cu ajutorul sistemelor de siguranta si al macaralelor care permit spectacole uimitoare. Programul cu Taraf de Caliu si oaspetii lor, care duc mai departe muzica ce i-a facut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume.

Seara va fi incheiata de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, care imbina vocea proprie in inregistrari si spectacole live si creeaza un amestec special de house melodic care bucura fanii festivalurilor si clubberii din intreaga lume.

Concertul de la Palatul Culturii si spectacolul din Piata Unirii vor fi transmise pe postul national de televiziune TVR1. Programul este disponibil pe https://opening.timisoara2023.eu/program/ (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Sursa foto: bestoftimisoara.ro

Leave a Reply