PULS VALUTAR. Euro digital, o alternativa la criptomonede. Detinatorii vor putea face plati intre persoanele fizice, fara intermediul bancilor

Olli Rehn, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Central Europene (BCE), a anuntat ca pe piata valutara internationala ar urma sa fie introdusa o noua moneda euro, digitala, care se va numi MDBC. Detinatorii acesteia vor putea sa plateasca mai usor taxele transfrontaliere.


Oficialul BCE a spus ca noua moneda va aduce si alte avantaje posesorilor acesteia. Procesul de initiere al MDBC va fi gata pana in luna octombroie a acestui an. Ulterior, institutia va decide cand va fi pornita etapa de dezvoltare a monedei digitale.

Este important de precizat ca noua moneda euro va ajuta la extinderea disponibilitatilor BCE pentru ca vor putea fi facute plati intre persoanele fizice fara sa fie nevoie de o tranzactie intre banci. „Un euro digital ar da oamenilor optiuni suplimentare privind modul de plata si ar usura platile, intr-o economie din ce in ce mai digitala”, a precizat Rehn.

Si Sistemul Federal de Rezerve al SUA are de gand sa introduca un dolar digital pentru a raspunde incercarii Chinei de a acapra piata globala prin circulatia mai libera a yuanului digital.

Claudiu Cazacu, consultant strategic al companiei de investitii XTB, a spus ca noul euro ar putea da un implus de inovatie si incredere tuturor consumatorilor. Moneda digitala va avea „efecte benefice pe orizont mediu si indelungat, fiind, suplimentar, un plus pentru o mai larga utilizare internationala a Euro” a mai adaugat Cazacu.

Consultantul strategic a continuat prin a spune ca oficialii bancilor centrale au analizat cu atentie evolutiile din domeniul criptomonedelor si au observat marile provocari generate de tendintia de a investi in proiecte netestate. De asemenea, bancile au gasit trasaturi inovative in ceea ce privestea evolutia pietei cripto. BCE a tinut cont de succesul inregistrat de criptomonede si expertii au putut profita de toate slabiciunile acestor monede pentru a creiona MDBC.

Oficialii BCE au transmis ca procesul de experimentare a monedei euro digitale trebuie sa aiba loc intr-un mod controlat pentru a nu fi inregistrate efecte grave asupra sistemului financiar si nici increderea cetatenilor si a companiilor sa nu fie distrusa. „Un format nativ digital al unei monede sigure a bancii centrale ar putea spori stabilitatea, furnizand incredere in viitorul sistem financiar”, a explicat Rehn. (R.G.)

Leave a Reply