“Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese” si au adus Timisoarei titlul de Capitala Europeana a Culturii. Spectacol de zile mari pe scena Teatrului National

Cultura, Educatia, Arta, Teatrul sunt optiunile de viata care imping umanitatea inainte. Este o alegere pe care o face fiecare dintre noi, dar pe care o poate, si ar trebui sa o faca societatea, in ansamblul ei.


Timisoara a ales sa faca acest pas spre un viitor ancorat in sistemul de valori al culturii, al civilizatiei: in vara anului 2011, „niste oameni s-au adunat in jurul unei mese”, la invitatia Teatrului National, si, trecand peste orice diferente de opinie, peste orice idiosincrazii, au hotarat impreuna ca orasul sa intre in cursa pentru titlul de Capitala Europeana.

Era un obiectiv generos, vizionar care, in urmatorul deceniu, a construit in jurul sau o familie, in toata complexitatea acestei notiuni.

Zece ani mai tarziu, in plina pandemie, dar cu visul Capitalei Europene a Culturii intact, publicul Teatrului National din Timisoara avea prima sa intalnire fata in fata cu Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese de Radu Iacoban, spectacol creat in exact acest context, in interiorul traseului Vocile orasului, parte din programul cultural Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii.

Povestea acelor oameni… este o povestea unei familii de oriunde, de langa noi, care, insa, reflecta multe din framantarile oricarei comunitati. Comunicarea – fie ea verbala sau non-verbala – sta la baza evolutiei, a dezvoltarii, iar spectacolul urmeaza, asa cum afirma si autorul sau, un proces de improvizatie in care dialogul sincer cu propriile dorinte, emotii, frici si sperante reprezinta pilonul principal.

Este, prin urmare, un gest firesc ca Teatrul National din Timisoara sa marcheze deschiderea Capitalei Europene a Culturii – Timisoara 2023 cu o reprezentatie de gala a spectacolului Povestea acelor oameni care intr-o seara s-au adunat in jurul unei mese, pe textul si in regia lui Radu Iacoban.

Spectacolul este programat duminica, 19 februarie 2023, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului National din Timisoara.

Acest spectacol extraordinar aduce pe scena Teatrului National o distributie de exceptie – Claudia Ieremia, Ion Rizea, Romeo Ioan, Andrei Chifu, Flavia Giurgiu, Alina Ilea si Matei Chioariu, pentru rolul din acest spectacol, actorului Ion Rizea fiindu-i decernat premiul UNITER pentru cel mai bun actor in rol secundar.

Biletele pot fi achizitionate on-line pe www.tntm.ro si la Agentia de bilete „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2, deschisa intre orele 11 – 19, tel. 0256 201 117. (I.P.)

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply