#Si el! Omul de afaceri Stefan Mandachi a vandut compania si marca Spartan pentru 20,3 milioane euro. Noul actionar principal, din Timisoara

Omul de afaceri Stefan Mandachi a vandut compania si marca Spartan pentru 20,3 milioane euro, ”Am vandut companiile din Horeca si Real Estate, care operau francizele Spartan, Hercule si Hollywood Villas, inclusiv francizele BumBumBox, BIOtransylvania si Regatto. Voi investi doar in industria educatiei online si in tehnologie”, declara Mandachi.


Fondatorul Strong MND Corporation, Stefan Mandachi, a vandut compania si marca Spartan pentru 20,3 milioane euro. Cei mai mari francizati ai lantului de restaurante Spartan devin, incepand din aceasta luna, principalii actionari ai companiei Strong MND Corporation.

Noii actionari majoritari preiau operatiunile retelei, formata din 75 de restaurante, din care 43 se aflau deja in franciza. Procesul de transfer a fost initiat inca din luna mai a anului 2022, odata cu inceperea procedurilor oficiale de evaluare in vederea vanzarii, raport in urma caruia s-a stabilit suma de 15,5 milioane euro pentru compania Strong MND Corporation si 4,53 milioane euro pentru marca Spartan. Transferul partilor sociale a fost finalizat in ianuarie 2023, tranzactiile insumand 20,3 milioane euro”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa

Compania are peste 670 de angajati si a ajuns in anul 2022 la o cifra de afaceri de peste 30 de milioane euro, din care 2,12 milioane euro reprezinta suma directionata catre bugetul de stat sub forma de taxe.

In urma achizitiei, Remus Cosovanu, primul investitor francizat al brandului, care avea deja o cota de 30% din numarul de restaurante, va detine cele mai multe parti sociale ale companiei. Antreprenorul timisorean este prezent in businessul Spartan inca de acum 10 ani, din anul 2013, operand restaurante prin intermediul companiei S.C. Corebos SRL, in Transilvania si Ardeal.

Remus Cosovanu (foto 2), care avea deja 30% din numarul de restaurante francizate, va detine cele mai multe parti sociale ale companiei. Acesta este prezent in businessul Spartan de aproape zece ani, operând restaurante prin intermediul companiei S.C. Corebos SRL in Transilvania si Ardeal. El este din Timisoara.

Cosovanu a jucat fotbal la juniorii lui Poli Timisoara, iar apoi a ajuns sa joace la echipa secunda a echipei, in vremea in care echipa alb-violeta era antrenata de insusi Gica Hagi. Se spune ca a fost un jucator talentat, insa nu a apucat sa joace niciodata intr-un meci oficial pentru prima echipa. A fost selectat insa de mai multe ori in lotul largit al echipei pregatite de Hagi.

Daca la fotbal nu a performat, Cosovanu a cautat alta oportunitate in viata si in 2014 a deschis primul sau restaurant Spartan, in Timisoara. Apoi a deschis si restaurantele din Cluj si Deva.

Al doilea cel mai important investitor este Razvan Nanus, Directorul General al companiei francizate Rerum Food care opereaza din 2016 un numar de sapte restaurante, in regiunile Bucuresti si Constanta. In urma acestei tranzactii, compania condusa de Razvan Nanus si Dragos Safta, Rerum Food, devine master francizor in capitala.

Remus Cosovanu preia toate operatiunile brandului, alaturi de alti 6 membri ai consiliului de administratie, format din asociatii firmei, intre care se impart restul partilor sociale. Directorul general Spartan Romania ramane in continuare Gabriel Melniciuc, cu peste 20 ani experienta in retailul alimentar, din care 16 ani in reteaua internationala de fast-food McDonald’s, care detine 14% din actiunile firmei.

Omul de afaceri Stefan Mandachi anunta ca se va concentra pe cresterea businessului de educatie online si pe finantarea de startupuri in tehnologie, domeniu in care investeste inca din anul 2020.

„Am vandut companiile din Horeca si Real Estate, care operau francizele Spartan, Hercule si Hollywood Villas, inclusiv francizele BumBumBox, BIOtransylvania si Regatto. Voi investi doar in industria educatiei online si in tehnologie pentru ca ma pasioneaza, este mult mai predictibila si e in plina expansiune. Am bugetat 1.3 milioane euro pentru aplicatia de e-learning MentorMag si imi propun sa finantez inca 5 start-up-uri in 2023 unde vom investi aproximativ 2 milioane de euro”, precizeaza Stefan Mandachi, fondatorul brandului Spartan.

In prezent, in lantul Spartan functioneaza 75 de restaurante in Bucuresti si in alte 44 de localitati din principalele orase ale tarii. In Europa, functioneaza la ora actuala doua restaurante Spartan la Barcelona si Castellon. (R.G.)

Leave a Reply