Ziua lansarii oficiale a programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii a inceput cu o conferinta de presa. „Un milion de turisti, investitii de 150 milioane de euro”, a estimat primarul Dominic Fritz

Ceremonia de gala care va marca deschiderea oficiala a programului Timisoara – Capitala Europeana a Culturii va avea loc, astazi, de la ora 16,45, Palatul Culturii din Timisoara, in prezenta a zeci de ambasadori europeni si din afara spatiului comunitar, ministri ai culturii, oficiali din spatiul cultural din tara si strainatate.


Despre importanta acestui titlu pentru Timisoara si pentru Romania au vorbit, azi dimineata, la conferinta internationala de presa, care s-a desfrasurat la restaurantul Lloyd, reprezentantii administratiei locale si judetene, ministrul Culturii, dar si comisarul european Adina Valean.

In deschiderea intalnirii cu presa, primarul Dominic Fritz a subliniat ca Timisoara asteapta, in anul 2023, un public estimat intre 500.000 si 1.000.000 de persoane.

“Noi  credem foarte mult ca Timisoara cu istoria ei multiculturala de sute de ani si de sacrificiu, prin revolutia din 1989, este un exemplu pentru Europa. In acest an, prin cultura si pe arta, putem spune mai departe povestea Timisoarei, putem atrage atentia nu numai asupra regiunii Banat Timisoara, ci si asupra Romaniei si asupra estului Europei in aceasta constructie minunata care este Europa si Uniunea Europeana”.

Timisoara 2023 – Capitala Culturala Europeana costa 44 de milioane de euro numai din momentul in care a fost castigat proiectul. In total sunt investitii de peste 150 de milioane de euro cu ocazia acestui titlu in mai multe obiective culturale din Timisoara”, a spus Fritz.

Primarul sustine ca, in acest an, vor fi peste 5000 de artisti implicati in proiecte culturale.

“Asteptam la Timisoara un public cuprins intre 500.000 si 1 milion de vizitatori. 90 de organizatii culturale din  21 de tari, inclusiv din SUA si Tunisia, sunt prezente in programul cultural. Cele mai multe parteneriate sunt din Germania, Franta, Serbia si Austria. Sunt si guverne europene care sustin fin financiar acest program. Cel mai mare sprijin este oferit de Guvernul Germaniei. Prin cultura si prin arte, putem spune povestea nu numai a Romaniei, ci si a Europei in acest an”, a spus Fritz. Finantatorii programului sunt Primaria Timisoara, Ministerul Culturii si Consiliul Judetean Timis.

Ministrul culturii, Lucian Romascanu, a adaugat: “Ma bucur ca Timisoara prin politica culturala a fost si este ceea ce trebuie sa fie o capitala culturala. Ministerul Culturii a investit 1,14 milioane de RON in cultura, iar o parte din bani a ajuns inclusiv in domeniul cultural din Timisoara la Teatrul National”.

Ministrul Romascanu i-a salutat in mai multe limbi pe invitatii prezenti la conferinta de presa si a adaugat: “Am facut acest gest, fiindca deja Timisoara a aratat ca este o capitala multiculturala de multa vreme. Poate chiar o capitala europeana dintotdeauna. Aici sunt foarte multe nationalitati care traiesc in armonie de sute de ani, iar acum nu facem decat ceea ce Timisoara face de foarte tare multa.

25 de milioane de euro vor intra in urmatorii ani in Timisoara in diferite proiecte, cum sunt Turnul de Apa. Memorialul Revolutiei si Castelul Mocioni. Ministerul culturii este partener la Timisoara Capitala Culturala si ajuta mult cu tot. Acest program cultural extraordinar este de la timisoreni pentru timisoreni si pentru Europa. Nimeni nu trebuie sa isi puna la butoniera acest program. E un exercitiu extraordinar de diplomatie culturala”, a spus Romascanu, citat de publicatia Ziua de Vest.

Acest program „este doar de la timisoreni pentru timisoreni si pentru Europa. Sunt convins ca la finalul anului vom avea de cuantificat evenimente de succes. Avem exemplu Sibiul, care a urcat dupa ce a detinut acest titlu, in 2007”, a punctat Romascanu, care a afirmat ca Timisoara ca beneficia multi ani de aceste investitii. „Este un exercitiu extraordinar de diplomatie culturala”, a concluzionat Lucian Romascanu.

Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis  a spus: „Va salut pe toti invitatii care ati ajuns in Timisoara sa fiti martori la aceasta explozie de bucurie pe care orasul il raspandeste in jur in aceasta zile si in urmatoarele luni, tot anul. Atentia este indreptata asupra noastra asa cum ii sta bine banateanului.

Noi am pregatit in acest an fabulos pentru Timisoara Capitala Culturala un program foarte bogat, pe langa ce a pregatit Primaria Timisoara si ceilalti parteneri. Amintim numai de Festivalul de literatura si expozitiile Brancusi si Brauner, de la Muzeul de Arta. Evenimente de marca astfel care vor ridica Timisoara la nivel european in ceea ce priveste domeniul culturii. Timisoara este si o capitala a artelor plastice care va fi explorata in anii ce vor veni de mari specialisti si de vizitatori. Reamintim de expozitiile Paul Neagu, Victor Brauner si Brancusi care atrag multi iubitor de alta. Pe langa 5 milioane € ce s a angajat CJT sa investeasca, vom ajunge la 8 milioane de euro, bani investiti in Programul Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023.”

Alin Nica, presedintele CJ Timis, a multumit tuturor celor implicati in reusita programului TM2023: “Multumesc tuturor celor care au pus bazele acestui minunat program, fostilor presedinti ai Consiliului Judetean Timis: Constantin Ostaficiuc, Sorin Grindeanu, Titu Bojin si Calin Dobra, care au asezat Consiliul Judetean ca un partener serioase in acest amplu proiect cultural, evident alaturi de partenerii nostri Primaria Timisoara. Felicit Primaria Timisoara si Centru de proiecte care au depus efortul extraordinare pentru a reusi acest program. Traiasca Timisoara mult succes Timisoara…!”

Liderul administratiei judetene, Alin Nica, a remarcat ca pe langa cei 5 milioane de euro pe care Consiliul Judetean s-a angajat sa ii investeasca in programul cultural, suma va ajunge la 8 milioane de euro, “ceea ce va imbogati programul cultural pe care il va duce la un nivel mult mai ridicat calitativ”.

El a mai aratat ca amanarea cu doi ani a exercitarii titlului CCE, din cauza pandemiei, a oferit sansa de a imbogati programul cultural si a dat ragazul de a adapta acest program cultural la noile realitati.

Adina Valean, comisar european: “Titlul Timisoara Capitala Culturala Europeana nu este numai unul simbolic, nu e numai o diploma sau un premiu, acesta este un program european dintre cele mai populare si de succes, pentru a-i determina pe europeni sa-si puna in valoare patrimoniul cultural atat de divers si de important, sa revitalizeze orase si regiuni, sa adopte si sa practice un turist sustenabil. Dragi timisorean, ma bucur ca sunt aici prezenta in orasul libertatii, curajului si multiculturalismului…!”. (I.P.)

Leave a Reply