Mercurialul spagilor la UBB Resita! Cati bani le pretindea lectorul Rudolf Cristian masteranzilor pentru promovarea examenelor, cu nota minima sau maxima

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 21 februarie 2023, a suspectului RUDOLF CRISTIAN, lector universitar, doctor, in cadrul Universitatii ”Babes-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Resita, pentru comiterea a infractiunii de luare de mita, in forma continuata (25 de acte materiale).


In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, in calitatea mentionata mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, in legatura cu indeplinirea unor acte contrare atributiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evolutia si dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru indeplinirea unor acte corespunzatoare atributiilor de serviciu de cadru didactic.

Concret, suspectul ar fi pretins de la fiecare masterand:
– 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minima,
– 1.200 euro pentru promovarea aceluiasi examen cu nota maxima,
– 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

In contextul mentionat mai sus, la data de 18 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian ar fi si primit sumele de 1.000 euro si 3.000 lei, iar in data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
La data de 21 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie si din partea I.G.P.R. – Directia de Operatiuni Speciale. (I.P.)

Leave a Reply