Tot mai multi politisti aleg sa paraseasca sistemul! Doar in 2022 au fost inregistrate 350 de demisii. VEZI explicatiile liderului sindicatului Europol

Sute de angajati ai MAI au ales sa plece din sistem, anul trecut, cei mai multi dintre ei fiind tineri aflati la inceput de cariera. Nu mai putin de 350 de politisti au ales sa renunte la job, in 2022. Nici anul acesta situatia nu este diferita. Sindicalistii spun ca tinerii agenti descopera abia la angajare ca realitatea este una crunta. Imediat dupa ce intra in sistem, primesc un salariu sub nivelul unui angajat din supermarket, scrie realitatea.net.


Politia Romana are un deficit de personal de 25%, potrivit datelor oficiale, si nu pare sa fie preocupata de exodul tinerilor politisti catre alte domenii de activitate.

Schemele de personal au fost realizate in urma cu 20 de ani, astfel ca, in prezent, numarul de oameni de care are nevoie politia este posibil sa fie mult mai mare.

Conform unui raport oficial al IGPR, in 2018 a plecat peste 2% din personal, in 2019 – 3,10%, in 2020 – 7,32% din personal, iar in 2021 – 5,88%.

Intr-o interventie la Realitatea Plus, liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a spus ca plecarile din cadrul Politiei Romane sunt acte unilaterale ale politistilor.

„Practic, politistii nu mai doresc sa urmeze aceasta cariera. Vorbim doar despre demisii. In momentul de fata vorbim despre sute de demisii, in special din partea tinerilor care au accesat sistemul in urma cu 3-5 ani, ceea ce ne demonstreaza faptul ca, in acest context, meseria de politist nu mai reprezinta o meserie vanata, asa cum o cunosteam in anii precedenti.

Si acest lucru se vede si la inscrierile la scolile de agenti de politie, unde, spre exemplu, si in anul 2022, la ultima admitere, concurenta a ajuns sa fie de 1,16 pe un loc. Probabil ca anul acesta nu se vor mai ocupa toate locurile din scolile de agenti de politie. Iar cifra aceasta, de 350 de demisii in 2022, reprezinta, practic, intreaga promotie de agenti de politie de la Scoala de Politie Cluj, de exemplu, unde capacitatea de scolarizare este exact in cuantumul acestei cifre”, a spus liderul Sindicatului Europol Romania.

Cosmin Andreica a dezvaluit si remuneratia pentru un tanar care intra in sistem:

„In momentul de fata un politist care intra in sistem are un salariu aproximativ de 2.800 de lei net si celor care sunt repartizati in Bucuresti li se acorda o compensatie de chirie de aproximativ 345 de lei. Cu aceasta suma nu poti inchiria nici macar locul de parcare in fata blocului”, a spus liderul sindicatului politistilor. (V.E.)

sursa: realitatea.net

Leave a Reply