Profesorul de la Universitatea Politehnica din Bucuresti prins in flagrant cand primea o mita de 6.000 de lei de la o doctoranda, plasat sub control judiciar

Un profesor de la Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti a fost prins in flagrant, azi, de procurorii DNA, in timp ce primea 6.000 de lei de la o doctoranda, pe care o angajase la cateva proiecte de cercetare finantate din fonduri UE.


Procurorii sustin ca ar fi doar ultima spaga dintr-o lunga serie de plati pe care femeia le facea ca sa isi poata sustine teza de doctorat.

Profesorul Cristian Dinca a fost incatusat chiar in biroul lui de la Politehnica, imediat dupa ce a primit de la o doctoranda cu care colabora la cateva proiecte de cercetare, o presupusa spaga de 6.000 de lei. Banii – spun procurorii anticoruptie – ar fi taxa pe care dascalul i-ar fi pretins-o femeii inca de acum doi ani si jumatate, ca sa poata lucra cu contract la facultatea de energetica.

„In perioada august 2020 – februarie 2023, inculpatul Dinca Cristian-Florian ar fi pretins si primit de la o persoana (martor in cauza), suma totala de 153.470 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu”, a transmis Biroul de Presa al DNA.

Sef al Departamentului de Generare si Utilizare a Energiei, profesorul Cristian Dinca administra cateva proiecte de cercetare finantate din bani europeni. El avea dreptul sa angajeze si sa plateasca cercetatorii pe care ii agrea. Doar ca o parte din salariile incasate de o doctoranda i s-ar fi intors ilegal in buzunar. Altfel, sustin acuzatorii, ar fi indepartat-o de la Politehnica si nu si-ar mai fi putut lua doctoratul.

Procurorii anticoruptie sustin ca profesorul Cristian Dinca ar fi primit luna de luna aceste presupuse spagi de la colega care lucra la Facultatea de Energetica, dar si ca dupa nu mai putin de 31 de transe platite – cu valori cuprinse intre 1.000 si 6.700 de lei – femeia a decis sa il denunte la DNA.

Profesorul universitar ar fi recunoscut ca a primit banii, aproape 155.000 de lei in total. Deocamdata, apropiatii lui sustin ca ar fi fost cheltuiti integral pentru un proiect stiitific – o instalatie de transformare a biogazului in energie electrica – ce urma sa fie folosit de studentii de la Politehnica.

Profesorul universitar este un dascal instarit. Potrivit ultimei declaratii de avere, Cristian Dinca ar fi incasat in precedentele 12 luni venituri de aproape jumatate de milion de lei, adica aproape 100.000 de euro. Si ar detine impreuna cu sotia lui, manager de top in industria hoteliera, mai multe proprietati: terenuri, o casa de locuit la Corbeanca si patru apartamente pe care le-a inchiriat si de pe urma carora a incasat alte 25.000 de lei.

Judecatorii au decis sa il plaseze sub control judiciar. (V.E.)

Leave a Reply