Un procuror a fost exclus din magistratura, dupa ce a amendat abuziv doi politisti. Agentii l-au oprit in trafic pentru depasirea vitezei legale si ITP expirat

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta de ieri, 08.03.2023, excluderea din magistratura a procurorului Mihai Laurentiu Vasilescu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Slobozia.


Procurorul a fost gasit vinovat de trei abatei disciplinare: „manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”; „folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni” si „folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor”.

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Vasilescu Mihai Laurentiu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Slobozia. In Baza art. 100 lit. e) din Legea nr 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica domnului Vasilescu Mihai Laurentiu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Slobozia, sanctiunea disciplinara constand in „excluderea din magistratura” pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. a), n) si t) teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, se precizeaza in minuta hotararii.

Procurorul Vasilescu a fost trimis in judecata de Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie in 2019, pentru abuz in serviciu. Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat pe procuror, cosiderand ca la mijloc ar fi fost o interpretare eronata a legii, nu o fapta de abuz in serviciu.

„La data de 3 iulie 2018, orele 11,35, aflandu-se la volanul unui autoturism, inculpatul Vasilescu Mihai Laurentiu a fost oprit in trafic pe raza localitatii Ciochina, jud. Ialomita, de catre un echipaj de politie format din doi agenti de politie din cadrul IPJ Ialomita – Serviciul Rutier, intrucat constatasera ca acesta rula cu viteza mai mare cu 36 km/h decat limita legala.

La solicitarea documentelor personale si ale autovehiculului la control, inculpatul si-a declinat identitatea prezentand legitimatia de procuror. Din probele administrate reiese ca acesta ar fi sustinut ca nu poate fi oprit si nici sanctionat de catre politistii rutieri care desfasoara activitate sub supravegherea parchetului la care este numit, amenintand ca se va sesiza din oficiu si le va intocmi dosar penal pentru ca l-au sanctionat abuziv.

Agentii de politie au constatat, dupa verificarea documentelor autovehiculului, ca acesta avea Inspectia Tehnica Periodica (ITP) expirata, astfel ca au aplicat o sanctiune si pentru aceasta abatere. Ulterior, in aceeasi zi, au fost formulate la organele judiciare plangeri penale atat de catre procuror, cat si de catre agentii de politie.

Ulterior, la data de 2 noiembrie 2018, in calitate de procuror, acesta a emis o ordonanta prin care a aplicat celor doi agenti de politie rutiera o amenda de 5000 lei (maximul legal).

In motivarea respectivei ordonante inculpatul a retinut ca ar fi fost impiedicat sa-si desfasoare activitatea de cercetare penala intr-un dosar penal pe care trebuia sa-l instrumenteze”, se mentioneaza in rechizitoriul intocmit de procurori in aceasta cauza. (V.E.)

Leave a Reply