Falsul chirurg estetician Matteo Politi, condamnat definitiv la 3 ani si 10 luni de inchisoare. A operat 28 de persoane, fara sa aiba dreptul de a profesa

Falsul chirurg estetician Matteo Politi a fost condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare de catre Curtea de Apel Bucuresti, iar decizia magistratilor este definitiva, relateaza News.ro. Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, sa respinga ca nefondat apelul lui Matteo Politi impotriva deciziei de condamnarea primita din partea Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti. Decizia instantei este definitiva.


In luna noiembrie a anului trecut, Matteo Politi a fost condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare de catre Judecatoria Sectorului 1. Condamnarea sa a venit pentru inselaciune si infractiuni legate de fals, nu si pentru exercitarea fara drept a profesiei de medic, intrucat aici faptele s-au prescris.

De asemenea, Matteo Politi a fost obligat de instanta sa achite partilor civile daune morale si materiale in valoare de aproape 30.000 de lei si peste 11.000 de euro. Escrocul italian a fost trimis in judecata in ianuarie 2020.

Conform rechizitoriului, „in perioada martie 2018 – 07.12.2018, barbatul a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a nouasprezece paciente, in cadrul unor clinici de pe raza municipiului Bucuresti”, iar in perioada martie 2018 – 07.12.2018, „a indus in eroare noua persoane vatamate cu privire la calitatea sa de medic specialist in chirurgie plastica-estetica si de medic cu drept de practica pe teritoriul Romaniei, folosind un numele fals si a efectuat asupra acestora acte specifice calitatii de chirurg plastician-estetician, obtinand astfel un folos patrimonial injust constand in sumele de bani achitate de paciente pentru actele medicale exercitate asupra acestora, in valoare de aproximativ 13.880 de lei si 10.150 de Euro”.

Anchetatorii mai afirmau ca, in intervalul 03.09.2018 — 04.09.2018, acesta a indus in eroare doua persoane vatamate, medici – prin aceea ca ”s-a prezentat ca fiind numitul M.M (n.r. – Matthew Mode)” si ca „le-a prezentat ca adevarat faptul mincinos ca in scurt timp, anume pana in data de 17.09.2018, va fi proprietarul unei clinici, cu sediul in Bucuresti, desi cunostea ca nu exista posibilitatea reala de a achizitiona clinica in acel termen, neavand resursele financiare in acest scop – si le-a determinat astfel sa incheie un contract de prestari servicii cu o societate comerciala, al carei administrator era, incasand suma de 13.896 lei, reprezentand chiria pentru trei luni de utilizare a unui cabinet din cadrul clinicii, cei doi medici neputand beneficia de spatiul in cauza, intrucat nu li s-a permis accesul de catre adevaratul proprietar”.

De asemenea, Politi mai era acuzat ca a determinat functionari din cadrul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti sa intreprinda demersurile necesare in vederea obtinerii dreptului de libera practica, inmanandu-le acte care atestau in mod fals calitatea sa de medic si specializarea de chirurg plastician-estetician – sa intocmeasca cu intentie un certificat de inregistrare din data de 23.03.2018, prin care se certifica faptul ca este inregistrat in evidentele de personal ale D.S.P.M.B. cu un numar de cod parafa, desi acesta nu avea calitatea de medic si, pe cale de consecinta, nu indeplinea nici conditiile de libera practica.

„La data de 22.03.2018, inculpatul a determinat functionari din cadrul Minsterului Educatiei Nationale – Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, inmanandu-le acte care atestau in mod fals calitatea sa de medic si specializarea de chirurg plastician-estetician – sa intocmeasca, fara vinovatie, un atestat in baza caruia diploma de Absolvire a invatamantului Superior, eliberata de Facultatea de Medicina – Universitatea din Pristina, este recunoscuta ca diploma de licenta in domeniul sanatate, prin atestat recunoscandu-se totodata studiile obtinute in strainatate, raportat la sistemul de educatie din Romania, in scopul incadrarii in munca si pentru inscrierea la cursuri de formare profesionala, desi inculpatul nu era medic si nu urmase cursurile in medicina la facultatea in cauza, diploma fiind falsa”, se mai arata in rechizitoriu.

Scandalul falsului medic Matteo Politi a izbucnit in 5 februarie 2019. (V.E.)

Leave a Reply