UNITER 2023: Actrita Ida Jarcsek-Gaza, recompensata cu Premiul pentru intreaga activitate. Teatrul German de Stat, distinctie pentru contributia remarcabila la viata multiculturala a Timisoarei

In cadrul editiei 2023 a premiilor Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), actrita Ida Jarcsek-Gaza va fi distinsa cu Premiul pentru intreaga activitate.


Personalitate de prim rang a scenei teatrale si deopotriva a culturii germane din Romania, Ida Jarcsek-Gaza este indisolubil legata de peste jumatate de secol de destinul Teatrului German de Stat, unde si-a inceput activitatea imediat dupa absolvirea Sectiei germane a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) Bucuresti.

Actrita s-a remarcat pentru versatilitatea cu care a interpretat numeroase roluri in spectacole montate de regizori nationali si internationali de mare notorietate. A colaborat cu Yuri Kordonski (Incredibila si trista poveste a candidei Eréndira si a bunicii sale fara suflet), Razvan Mazilu (Cabaret), Clemens Bechtel (Pescarusul), Volker Schmidt (Livada de visini), Bocsárdi László (Electra), Alexander Hausvater (Dumnezeul Kurt) etc.

Este unul dintre foarte putinii oameni de teatru care si-au cultivat trilingvismul si in activitatea artistica, evoluand pe scena cu aceeasi naturalete in limbile germana, romana si maghiara.

A evoluat in numeroase turnee in Germania, Polonia, Ungaria si Austria. Pana in septembrie 2003, Ida Jarcsek-Gaza a fost sefa Sectiei de actorie in limba germana a Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, iar din 2003 pana in 2007 a fost directorul Teatrului German de Stat Timisoara, perioada in care teatrul a produs numeroase spectacole care au intrunit deopotriva sufragiile publicului si ale criticii. Energia si dedicarea actritei Ida Jarcsek-Gaza continua sa inspire si in prezent echipa artistica a Teatrului German de Stat Timisoara, pentru care a fost si ramane un important mentor.

Totodata, in data de 13 martie 2023, senatul UNITER a decis acordarea unui premiu special Teatrului German de Stat Timisoara – alaturi de Teatrul National „Mihai Eminescu”, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” si Teatrul pentru Copii si Tineret „Merlin” – pentru contributia remarcabila a acestor institutii la viata multiculturala a Timisoarei. (I.P.)

Mai multe detalii aici: https://www.uniter.ro/premiile-senatului-si-nominalizarile-pentru-premiile-galei-uniter-2023/

Leave a Reply