PROIECT. Confiscarea vehiculelor celor surprinsi in flagrant ca abandoneaza deseuri pe domeniul public. Primaria Timisoara, protocol cu Politia Locala

Primaria Municipiului Timisoara a semnat un Protocol de cooperare cu Politia Locala, pentru aplicarea planului de actiune comuna privind calitatea aerului si gestionarea deseurilor abandonate in municipiul Timisoara. Una din principalele prevederi noi este masura de confiscare a vehiculelor folosite pentru abandonul de deseuri. Protocolul va intra la vot in Consiliul Local.


Documentul stabileste o abordare integrata la nivel interinstitutional pentru identificarea si reglementarea surselor de poluare care creeaza disconfort (in special activitatea santierelor) in zonele rezidentiale. De asemenea, echipele mixte ale Primariei Municipiului Timisoara si Politiei Locale vor actiona in vederea localizarii amplasamentelor pe care se abandoneaza deseurile si identificarii proprietarilor de terenuri sau a autorilor abandonului de deseuri pe domeniul public, dupa caz.

In cazul in care aceste abandonuri sunt surprinse in flagrant, Politia Locala va aplica sanctiunea de confiscare a mijloacelor de transport care au fost folosite la savarsirea acestei contraventii. De asemenea, contravenientul va fi obligat sa asigure eliminarea sau valorificarea deseurilor prin intermediul unui operator economic autorizat si sa comunice Politiei Locale Timisoara dovada indeplinirii masurii.

Politistii locali vor intocmi actele de constatare prin care se va identifica autorul faptei, natura deseului depozitat sau abandonat, mijlocul de transport folosit pentru transportarea acestuia la locul in care a fost depozitat sau abandonat, si, dupa caz, vor aplica sanctiunea contraventionala. Politia locala va solicita, la nevoie, si implicarea structurii judetene a Garzii de Mediu.

Primaria Timisoara va verifica legalitatea si conformitatea documentelor si autorizatiilor privind lucrarile in derulare, gestionarea deseurilor din constructii si demolari si va asigura salubrizarea locatiilor de pe domeniul public pe care au fost abandonate deseuri, ca urmare a adreselor emise de Politia Locala, a petitiilor formulate de catre cetateni si a autosesizarilor.

Proiectul de hotarare privind aprobarea protocolului va fi supus la vot in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului Local Timisoara.

Este nevoie de un efort comun atat al institutiilor, cat si al cetatenilor, pentru a pastra spatiile publice si private in limitele normelor civilizate de curatenie. Abandonarea deseurilor este un fenomen care ne afecteaza pe toti si are un impact negativ asupra calitatii vietii si sanatatii publice. Putem alege responsabil, sa debarasam deseurile prin operatori autorizati sau la centrele de colectare care functioneaza pe raza municipiului. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply