Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietatile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Town Timisoara, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup (P)

IULIUS este singura companie de pe piata de real estate din Romania care implementeaza in toate proprietatile sale, dezvoltate si operate, un amplu proiect ce vizeaza sporirea autonomiei energetice prin instalarea de panouri fotovoltaice.


Grupul gestioneaza intregul proces, de la proiectare si achizitie de echipamente, la montaj si punere in functiune a infrastructurii, care ulterior va fi conectata la sistemul de distributie intern. Energia produsa va fi utilizata pentru consum propriu, iar investitia depaseste valoarea de 3,5 milioane de euro.

Suprafata totala a proiectului de panouri fotovoltaice este de 26.000 mp, acestea fiind montate pe toate cele opt proprietati din portofoliu:

  • ansamblurile mixte de regenerare urbana Palas Iasi si Iulius Town Timisoara

  • cele trei mall-uri din reteaua nationala Iulius Mall: Iasi, Cluj-Napoca si Suceava

  • Palas Campus Iasi – cea mai mare cladire de birouri din tara (60.000 mp), care va fi inaugurata in aceasta primavara

  • cele doua proiecte de proximitate Family Market din Iasi (Miroslava si Bucium)

De energia regenerabila generata prin noua solutie vor beneficia toate functiunile proiectelor IULIUS – proiecte mixte, mall-uri si cladiri office –  si se estimeaza ca se va realiza o economie de aproximativ 10% din totalul energiei consumate la nivel de grup.

  • efectul: eliminarea a 1.500 de tone de CO2/an, echivalentul unei paduri cu peste 20.000 arbori

IULIUS este singura companie de pe piata de real estate din Romania care realizeaza o investitie de o asemenea anvergura in toate proprietatile sale. Producerea de energie din resurse regenerabile pentru consumul propriu este un obiectiv asumat prin strategia de sustenabilitate IULIUS, care confirma preocuparea noastra pentru reducerea amprentei de carbon.

De altfel, toate cladirile construite de noi – fie ca este vorba despre malluri sau cladiri de birouri – sunt prietenoase cu mediul si certificate LEED. Prin acest proiect, care estimam ca va genera anual peste 5.500 MWh, reusim sa eliminam din circuit 1.500 de tone de CO2/an, care ar fi produse din surse conventionale. Pentru a intelege mai bine impactul, acelasi efect il are o padure matura de peste 20.000 de arbori. Atingem, prin acest proiect, obiective multiple: protectia mediului si un control mai bun al costurilor cu energia, aspect foarte important in contextul actual”, a spus Robert Gherca, Chief Technical Manager IULIUS.

Pe langa impactul economic direct, de reducere a costurilor cu achizitia de energie electrica, noul proiect verde al companiei IULIUS contribuie la combaterea schimbarilor climatice prin reducerea amprentei de carbon, obiectiv asumat de UE prin programul Green Deal, prin care se doreste atingerea neutralitatii climatice a Europei pana in 2050.

IULIUS a lansat anul trecut „Raportul de Sustenabilitate 2021″ si a comunicat reducerea cu 16% a emisiilor gazelor cu efect de sera fata de anul 2019, precum si eficientizarea cu 33% a consumului de apa la nivelul grupului. La acelasi capitol, Mediu, este mentionata si reducerea cu 15% a consumului total de energie raportat la anul 2019, precum si reducerea cu 34% a volumului deseurilor menajere.

Recent, IULIUS a incheiat un parteneriat cu IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, pentru elaborarea unei strategii de decarbonizare a intregului portofoliu al companiei si de atingere a tintei de net-zero emisii. Parteneriatul marcheaza primul angajament de acest fel din Romania.

Despre IULIUS

IULIUS este singurul dezvoltator si operator de proiecte mixed-use de regenerare urbana din Romania, cu o experienta de peste 25 de ani in real estate si cu o prezenta in patru mari orase din tara – Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca si Suceava.

Portofoliul sau cuprinde peste 310.000 mp de retail inchiriabili, in doua proiecte mixed-use de regenerare urbana (Palas Iasi si Iulius Town Timisoara), singurele de acest tip din tara, reteaua nationala de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iasi, Cluj-Napoca si Suceava) si proiectele Family Market din Iasi (Miroslava si Bucium). Proiectele sunt lidere de piata la nivel regional si inregistreaza anual peste 70 de milioane de vizite.

Totodata, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori si operatori de spatii office clasa A, construind, sub brandul United Business Center, poluri regionale de business si comunitati creative multinationale in trei centre universitare importante ale Romaniei – Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca. In total, 15 cladiri verzi, cu o suprafata totala de peste 242.000 mp inchiriabili, in care sunt prezente peste 70 de companii si unde lucreaza peste 25.000 de angajati.

Proiectele IULIUS sunt concepte sustenabile, singurele care integreaza gradini urbane ample, aducand natura in mijlocul oraselor, intre oameni. (I.P.)

 

Leave a Reply