Unul dintre contestatarii judecatoarei Adriana Stoicescu, procurorul Bogdan Parlog, retrimis la judecata CSM. Inalta Curte a admis recursul Inspectiei Judiciare

Dosarul disciplinar al procurorului militar Bogdan Pirlog revine pe rolul Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat hotararea CSM prin care seful Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti fost salvat de actiunea disciplinara a Inspectiei Judiciare.


“Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva hotararii nr. 4P din 21 septembrie 2022 pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in dosarul nr. 3/P/2022. Caseaza hotararea atacata si trimite cauza Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori in materie disciplinara pentru solutionarea actiunii disciplinare. Definitiva”, se mentioneaza in minuta deciziei ICCJ nr. 56 din 20 martie 2023, pronuntata de completul format din judecatorii Eugenia Puscasiu, Adrian Remus Ghiculescu, Maria Hrudei, Simona Lala Cristescu si Veronica Magdalena Danaila.

Reamintim ca procurorul Bogdan Pirlog a fost trimis in judecata disciplinara in 28 aprilie 2022, fiind acuzat de comiterea a doua abateri disciplinare, respectiv manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, dar si desfasurarea de activitati publice cu caracter politic.

Iata comunicatul Inspectiei Judiciare privind trimiterea in judecata disciplinara a procurorului militar Bogdan Pirlog:

“La data de 28.04.2022 (9.05.2022), Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul procuror militar, lt. col. Pirlog Bogdan-Ciprian pentru manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu si desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) si d) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata si modificata.

Din situatia de fapt a rezultat ca magistratul procuror Pirlog Bogdan Ciprian a desfasurat activitati cu caracter politic, concretizate prin comunicatul din data de 18.10.2021, comunicat prin care preia si sustine pozitia USR, cu privire la masurile propuse de acest partid politic in programul de guvernare pentru realizarea reformelor in justitie si in domenii de interes national.

Inspectorul judiciar a retinut ca in continutul comunicatului lansat de procurorul Pirlog Bogdan-Ciprian, de pe adresa de mail bogdanpirlog@yahoo.com, sub masca Asociatiei „Initiativa pentru Justitie”, se regasesc expresii si afirmatii de natura a afecta demnitatea, imaginea publica a procurorilor si a justitiei in ansamblul sau.

Actiunea a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea raspunderii procurorului in cauza. Mentionam ca exercitarea actiunii disciplinare reprezinta o etapa a procedurii disciplinare si nu constata definitiv vinovatia magistratului cercetat.” (G.I.)

Leave a Reply