Directorul comercial al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, retinut de procurorii DNA. Ar fi cerut spagi de 22,4 milioane de euro de la chiriasii spatiilor comerciale din aeroportul Otopeni

DNA a anuntat oficial retinerea lui Ivan George Alexandru, director comercial al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, precum si a trei persoane fizice, miercuri, 29 martie.


Dosarul vizeaza contractele incheiat de Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, din subordinea Ministerului Transporturilor, cu firme care gestioneaza spatiile comerciale din aeroport, unde de curand a fost deschisa si o sala de jocuri.

Procurorii DNA au dus marti la audieri mai multe persoane, in urma unor perchezitii.

George Alexandru Ivan ar fi cerut mita de 22,4 milioane de euro pentru prelungirea pe diverse perioade de timp a unor contracte pentru exploatarea spatiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, potrivit procurorilor.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 28 martie 2023, a inculpatilor:

IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), in prezent angajat al aceleiasi companii nationale, pentru comiterea infractiunilor de:

– trafic de influenta,

– complicitate la trafic de influenta,

– folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii daca este savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

PERSOANA FIZICA, fara calitate speciala, pentru comiterea a patru infractiuni de trafic de influenta.

PERSOANA FIZICA, la data faptelor asociat in cadrul unei societati comerciale care exploateaza spatii comerciale pe segmentul de retail in Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infractiunilor de:

– trafic de influenta,

– spalare a banilor,

– dare de mita,

PERSOANA FIZICA, la data faptelor director general al aceleiasi societati comerciale care exploateaza spatii comerciale pe segmentul de retail in Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infractiunilor de:

– complicitate la trafic de influenta,

– complicitate la spalare a banilor,

– complicitate la dare de mita.

Totodata, in cauza s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, incepand cu data de 28 martie 2023, fata de inculpatul LITOI BOGDAN-SERBAN, la data faptei director al Directiei Management Facilitati Aeroportuare din cadrul Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), in prezent angajat al aceleiasi companii nationale, pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

  1. In perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizica, fara calitate speciala, direct sau dupa caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins in patru randuri de la un om de afaceri (inculpatul asociat in cadrul unei societati comerciale, cercetat in prezenta cauza) si de la directorul general al unei alte societati comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro si 1.200.000 de euro).

In schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra ministrului transporturilor si directorului general al CNAB, ca ii va determina pe acestia sa indeplineasca acte ce intra in indatoririle lor de serviciu in legatura cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spatiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, incheiate intre CNAB si societatea inculpatului care exploateaza spatii comerciale pe segmentul de retail, respectiv intre CNAB si societatea unde lucreaza directorul general.

  1. Intr-un context asemanator si pentru acelasi motiv, in perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat in cadrul unei societati comerciale, care exploateaza spatii comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societati comerciale folosinta unor spatii comerciale in interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestari de servicii fictive, suma de 294.275 lei.
  2. In perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, inculpatul Litoi Bogdan-Serban, in calitatea mentionata mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societati comerciale care exploateaza spatii comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu intarziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achizitia de servicii de consultanta si asistenta organizata de CNAB.
  3. In data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societati comerciale (martor in cauza) la informatii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicitatii, respectiv la date din continutul unui caiet de sarcini pentru achizitia de servicii de consultanta, anterior publicarii acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiasi om de afaceri si modalitatea prin care putea sa castige licitatia respectiva.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 29 martie 2023, cei patru inculpati urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. (V.E.)

UPDATE: Alexandru Ivan are 35 de ani si o experienta bogata la sefia companiilor de stat. A ocupat frunctii de conducere in ElectricaServ, Electricitate CFR SA, CNAB si Radet si a fost membru in Consiliul de Administratie al Companiei de Administrare a Infrastructurii si al CNAB. Intamplator sau nu, de fiecare data cand a ajuns pe o functie de conducere in cadrul companiilor aflate in subordinea Ministerului Transporturilor (Electrificare CFR SA și CNAB) la sefia MT se afla Razvan Cuc.

Leave a Reply