VIDEO Dr. Mihaela Valcovici, presedinta femeilor liberale din Timisoara: „Femeile din politica trebuie sa fie cat mai vocale, sa obtina includerea cotelor de gen in legea electorala!”

Prezenta in platoul emisiunii Bursa afacerilor, de la Tele 9TV Timisoara, dr. Mihaela Valcovici, presedinta Organizatiei Femeilor Liberale din cadrul PNL Timisoara, a sustinut necesitatea includerii cotelor de gen in legislatia electorala romaneasca, in conditiile in care, la nivel parlamentar, electoratul feminin este reprezentat intr-un procent de doar 18%. Penultimul loc din Uniunea Europeana, unde media este de peste 30%.


„Consider ca femeile trebuie sa fie vocale, sa-si impuna punctul de vedere, si, ca si lider al femeilor liberale din Timisoara, am sa tin cont in mod deosebit de cotele de gen. Drept pentru care organizatia pe care am contruit-o impreuna cu colegele mele va fi privilegiata, sa spun asa, de noua legislatie – care, speram sa intre in vigoare cat mai curand -, ca sa fim reprezentate politic, ca si functii de conducere, in procentaj cat mai mare”, a precizat Mihaela Valcovici, convinsa ca, in principiu, cota de gen este un indicator al democratiei.

Pentru a-si intari discursul, presedinta femeilor liberale din cea mai mare organizatie a PNL Timis a prezentat o serie de statistici din care reiese ca, in domeniul cotelor de gen, Romania este depasita de mai toti vecinii nostri: Serbia (39,2%), Bulgaria (24,6%), Ucraina (20,8), in timp ce Moldova este foarte aproape de paritatea de gen (39,6%). Mai mult, tara noastra este depasita chiar si de unele state ex-sovietice din Asia, precum Uzbekistan (32,7%), Kazahsta (27,1%), Turkmenistan (25%) si Tadjikistan (23,8).

Pentru rezolvarea acestei probleme, la sfarsitul anului trecut, Gabriela Firea, ministrul Familiei si Egalitatii de Sanse, a depus la Parlament o initiativa legislativa care prevede ca, obligatoriu, femeile sa ocupe 30% din locurile de pe listele electorale.

„Egalitatea de sanse nu poate ramane doar la nivel de vorbe, iar acest proiect de lege este una dintre prioritatile legislative pentru acest an”, a transmis Gabriela Firea, in ianuarie 2023, printr-un mesaj postat pe Facebook. In expunerea de motive, prim-vicepresedinta PSD a mentionat faptul ca, in urma alegerilor locale din 2020, doar 1 din 10 primari si doar 2 din 10 consilieri locali sau judeteni sunt femei. (Mara Ion)

Leave a Reply