IGSU: Amenzi de peste 2 milioane de lei aplicate de pompieri la manastiri si biserici, in urma controalelor la lacasurile de cult efectuate in contextul Sarbatorilor Pascale

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au dat amenzi de peste 2 milioane de lei bisericilor si manastirilor care au si unitati de cazare, in urma unor controale care au vizat masurile de siguranta la incendiu, informeaza Agerpres.


Ispectorii au efectuat 940 de controale la lacasuri de cult, constructii din incinta manastirilor destinate cazarii persoanelor, precum si la obiective din zonele turistice care desfasoara activitati economice, incepand cu data de 6 aprilie, in contextul Sarbatorilor Pascale.

“Pe timpul actiunilor derulate la nivel national, au fost identificate 130 de obiective care functionau fara autorizatie de securitate la incendiu si au fost aplicate amenzi in valoare de peste 2.000.000 lei”, informeaza un comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Circa 5.000 de pompieri actioneaza, zilnic, in perioada sarbatorilor, cu peste 3.700 de mijloace tehnice, pentru acordarea asistentei medicale de urgenta, stingerea incendiilor si salvarea persoanelor din medii ostile vietii.

“Raspunsul la urgentele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 500 de echipaje SMURD, dintre care peste 320 de echipaje incadrate de pompieri paramedici, 32 unitati de terapie intensiva mobila (11 specializate in tratament nou nascuti), 73 autospeciale pentru transport personal si victime multiple, precum si 120 echipaje pentru descarcerare”, arata sursa citata. In noaptea de Inviere vor fi dislocate mai multe echipaje de interventie la bisericile si manastirile unde este asteptat un numar mare de credinciosi.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Inviere, IGSU recomanda atat preotilor, dar mai ales enoriasilor sa fie prudenti cu utilizarea lumanarilor si a candelelor aprinse in timpul derularii slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a parului.

Institutia mai recomanda evitarea deplasarii cu lumanari aprinse in autovehicule, amplasarea lumanarilor si a candelelor aprinse, in locuinta, in afara unor suporturi care nu pot lua foc. De asemenea, IGSU solicita soferilor sa nu blocheze accesul autospecialelor de pompieri spre lacasurile de cult. (I.P.)

Leave a Reply