“Copilaria in Gulag”, expozitie de suflet la Memorialului Revolutiei din Timisoara. Imagini foto-documentare care reflecta viata copiilor basarabeni condamnati la deportare

Expozitia „Copilaria in Gulag” prezinta imagini foto-documentare care reflecta viata copiilor basarabeni condamnati la deportare, foamete, rusificare, indoctrinare si excizare fortata din propriile familii in baza politicilor represive ale regimului totalitar-comunist in RSS Moldoveneasca, perioada 1940-1941 si 1944-1953.


Doar in cadrul deportarilor staliniste din anii 1941, 1949 si 1951 din RSS Moldoveneasca au fost deportati circa 20.000 de copii, cea mai mare parte fiind cuprinsi de al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 (11.899 de copii). Unii copiii au murit in drum spre locul exilului, altii au venit pe lume chiar in trenul cu deportati.

La fel, un numar dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, conditiilor vitrege din institutiile de plasament pentru copiii „dusmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au nascut departe de casa parintilor si a bunicilor – in asezarile speciale sau in locurile de recluziune a mamelor lor.

Expozitia reuneste circa 180 de imagini foto-documentare, insotite de memorii si documente de arhiva valorificate din colectiile Muzeului National de Istorie a Moldovei, Muzeului Tinutului Edinet, Muzeul de Istorie si Etnografie din Soroca, Arhiva INIS ProMemoria al USM, arhivele diferitor comunitati ale memoriei din localitatile Republicii Moldova si, mai ales, arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldoveneasca.

Expozitia „Copilaria in Gulag” a fost realizata cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania si este un omagiu adus tuturor copiilor care au trecut prin atrocitatile regimului totalitar-comunist din URSS.

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Inside Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri:

Muzeul National de Istorie al Moldovei

Partener Media: Radio Timisoara

Vernisarea expozitiei va avea loc la sediul Memorialului Revolutiei din Timisoara, de pe strada Oituz nr. 2B vineri, 21 aprilie, orele 14. Vor prezenta Dr. Ludmila D Cojocaru si Dr. Virgiliu Birladeanu. (Asociatia Memorialul Revolutiei Timisoara – Gino Rado, presedinte)

 

Leave a Reply