Mama ranitilor! Italia a refuzat extradarea fugarului Ionel Arsene, fostul presedinte al CJ Neamt, condamnat la 8 ani si patru luni de inchisoare pentru coruptie

Italia a refuzat extradarea fostului presedinte PSD al Consiliului Judetean Neamt, Ionel Arsene, transmit sursele G4Media. Decizia nu este definitiva. Arsene a fost condamnat definitiv, la inceputul lunii martie, la 6 ani si 8 luni de inchisoare cu executare pentru coruptie.


Instanta a dispus si confiscarea de la Arsene a sumelor de 80.000 de euro si 80.000 de lei.

In prima instanta, la 8 aprilie 2022, Ionel Arsene fusese condamnat la 8 ani si 4 luni de detentie efectiva pentru coruptie de catre Tribunalul Bacau. A formulat apel care s-a judecat la Curtea de Apel din Brasov, dupa cum a decis Inalta Curte care i-a admis lui Arsene cererea de stramutare a dosarului de la Curtea de Apel Bacau.

Ionel Arsene este unul dintre cei mai influenti lideri locali din PSD. El si-a impus de-a lungul anilor mai multi apropiati in functii guvernamentale, gratie influentei la varful partidului.

Dosarul lui Ionel Arsene a fost conexat dupa ce baronul PSD a fost trimis in judecata de DNA in doua cazuri. Intr-unul dintre dosare a fost acuzat de trafic de influenta, dupa ce, in 2013, pe cand era parlamentar si liderul PSD Neamt, ar fi primit 100.000 de euro de la Gheorghe Stefan zis Pinalti, fost primar PDL in Piatra Neamt, ca sa isi foloseasca influenta pe langa conducerea ANI astfel incat Agentia Nationala de Integritate sa constate incompatibilitatea unui adversar politic. Era vorba de Culita Tarata, la vremea respectiva presedinte PSD al CJ Neamt.

Potrivit unui referat DNA, Arsene a fost denuntat de Pinalti in 2017. Fostul primar le-a marturisit anchetatorilor ca Arsene a fost cel care a venit cu ideea sa-l „aranjeze” pe Culita Tarata la ANI pentru ca avea intrare la presedintele din acea vreme, Horia Georgescu. Arsene ar fi avansat si costurile acestui plan: 100.000 de euro. Banii ar fi urmat sa ajunga la Horia Georgescu prin intermediul lui Dan Turturica, redactor sef la Romania libera in acea perioada, si a consilierei sefului ANI. In referatul procurorilor DNA se arata si ca Pinalti i-ar fi livrat alte 15.000 de euro lui Arsene ca sa-i dea lui Turturica. In schimbul banilor, ziaristul urma sa publice articole denigratoare pentru Culita Tarata in Romania libera.

Potrivit DNA, in iulie 2015, Arsene ar fi cerut si un comision de 5% din suma de 60 de milioane de lei, adica in jur de 3 milioane de lei, de la reprezentantii firmei Constructii Hidrotehnice SA Iasi. Arsene urma sa ii determine pe sefii de la Administratia Nationala Apele Romane sa aloce suma respectiva pentru finalizarea contractelor dintre compania din Iasi si administratiile bazinale.

Arsene si-ar fi folosit influenta asupa secretarului de stat Iulian Jugan de la Ministerul Apelor astfel incat Apele Romane sa aloce suma de 60 de milioane de lei pentru contractele cu firma Constructii Hidrotehnice SA din Iasi.

Ionel Arsene a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta si intr-un al doilea dosar penal. Potrivit DNA, in iunie 2015, Arsene, pe atunci parlamentar si lider al PSD Neamt, ar fi intervenit pe langa primarul din comuna Icusesti asfel incat firma care construia scoala din localitate sa subcontracteze lucrarile de tamplarie catre o firma agreata de Arsene. In februarie 2019, Tribunalul Neamt a conexat cele doua dosare, apoi a trimis cazul la Tribunalul Bacau.

(Vlad Enciu)

Leave a Reply