Doua focare de pesta porcina africana in Timis, la o ferma Smithfield si la o exploatatie nonprofesionala! Vor fi sacrificati peste 18.000 de porci

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis informeaza ca in data de  18.05.2023 au fost confirmate si declarate doua focare de Pesta Porcina Africana, si anume in exploatatia comerciala de porcine apartinand SC Smithfield Romania SRL – Ferma Cenei, localitatea Cenei, si, respectiv, intr-o exploatatie nonprofesionala de porcine din localitatea Opatita, judetul Timis.


In urma examinarii probelor provenite de la porcii domestici din exploatatia comerciala de suine apartinand SC SMITHFIELD ROMANIA Ferma Cenei, judetul Timis, rezultatul fiind pozitiv, au fost trimise la Institutul de  Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti pentru confirmare si  identificare a virusului pestei porcine africane.

Dupa efectuare examenelor  de laborator efectuate  la Institutul de  Diagnostic si Sanatate Animala, rezultate fiind pozitive,  a fot declarat focarul de Pesta Porcina Africana.

Dupa confirmarea  Pestei Porcine Africane a fost convocata sedinta cu toti membrii CLCB, in urma  careia s-a votat emiterea Hotararilor  de aprobare a zonelor de protectie si supraveghere din jurul focarului de PPA, a masurilor de ucidere imediata sub control oficial si neutralizare prin metode alternative incinerare / ingropare a materialelor de risc si a aprobarii Planului de masuri in cazul confirmarii bolii PPA la porcii domestici din exploatatia comerciala SC Smithfield Romania SRL – Ferma Cenei, judetul Timis.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, in vederea evitarii raspandirii virusului Pestei Porcine Africane s-au stabilit cele doua zone si anume:

Zona de protectie (0-3 km) cu urmatoarele localitati – CENEI, BOBDA

Zona de supraveghere (3-10 km) BEREGSAUL MARE, BEREGSAUL MIC, CARPINIS, UIVAR, SANMARTINUL MAGHIAR, RAUTI, DINIAS, SANMIHAIUL GERMAN si PUSTINIS

Ferme ale SC SMITHFIELD ROMANIA Fermele Checea l, Checea 2 si Checea 3

Pentru focarul din localitatea Opatita,  probele recoltate  de la porcinele din exploatatie nonprofesionala  examinate in cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Timis, in urma investigatiilor efectuate rezultatele au fost pozitive si drept urmare a fost  confirmata  boala si declarat focarul de Pesta Porcina Africana

Pentru protejarea perimetrului contaminat, in vederea evitarii raspandirii virusului Pestei Porcine Africane privind focarul din localitatea Opatita, s-au stabilit cele doua zone si anume:

Zona de protectie (0-3 km) cu urmatoarea localitatea- OPATITA

Zona de supraveghere(3-10 km)  in jurul focarului, de minim 10 km, care include si zona de protectie, pe raza localitatilor: DETA, BANLOC, SOCA, OFSENITA, VOITEG, FOLEA, BIRDA, BERECUTA, MANASTIRE, SANGEORGE, ROVINITA MARE, ROVINITA MICA, BRESTEA SI DENTA.

Exploatatii comerciale suine: SC SMF ROMANIA SRL – Ferma VOITENI, SC SMF Romania SRL – Ferma BIRDA, SC SMF ROMANIA SRL – Ferma GATAIA NOUA.

In cazul acestei confirmarii DSVSA Timis va lua  toate masurile care se impun in conformitate actelor normative in vigoare, Procedurilor si Manualului Operational pentru interventia in focarele de pesta porcina africana.

Precizam ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suina. (Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis – dr. Alin Flavius Nicoara, director executiv)

Leave a Reply