Un avocat a fost condamnat la inchisoare, dupa ce l-a amenintat cu cutitul pe un barbat de etnie tiganeasca

Un avocat din Baroul Bacau a fost condamnat la 7 luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce l-a amenintat cu moartea pe un barbat de etnie tiganeasca si i-a adresat in public numeroase apelative rasiste, scrie ziarul de Bacau. De asemenea, avocatul a fost obligat si sa ii plateasca 5.000 de lei drept daune morale.


Dupa cum au stabilit procurorii care au instruemntat dosarul, incidentul a avut loc in 28.05.2020, in timp ce agresorul se afla in parcarea din spatele sediilor Judecatoriei Onesti si Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti. Inarmat cu un cutit, pe care l-a luat din apartamentul mamei sale, avocatul l-a abordat agresiv pe primul pieton de etnie roma care i-a iesit in cale, pe care l-a acuzat ca i-a furat cainele de companie.

Martora la intregul incident a fost sotia barbatului, care – audiata in cursul urmaririi penale si apoi a judecatii – a declarat ca, la debutul incidentului, avocatul i-ar fi reprosat atat ei, cat si sotului ei, pe un ton agresiv, furtul unui catel. Apoi, agresorul a inceput sa injure si sa faca referiri acuzatoare la etnia din care face parte.

„A inceput sa ma injure pe mine, pe sotul meu si pe tigani in general. Ne-a facut nespalati, hoti, mizerabili, ne injura de morti, de rasa. I-am spus ca, daca are ceva cu noi, sa ma injure personal, sa lase familia si rasa in pace”, a declarat femeia.

Un jandarm care asigura paza instantei a incercat sa il calmeze pe avocat, dar nu a reusit, motiv pentru care a fost nevoit sa aplice o tehnica de imobilizare pentru a-l deposeda de cutit.

Audiat in cursul urmarii penale, jandarmul a declarat ca ,,injuriile se refereau cu predilectie la etnia lor, spunea de exemplu <balauri borati> si amenintarea consta in aceea ca le spunea ca o sa-i taie daca nu ii dau catelul inapoi.”

Avocatul a recunoscut ca, in timp ce flutura un cutit in mana stanga, l-a amenintat verbal pe barbatul de etnie roma.

Instanta a dispus obligarea avocatului la tratament medical pana la insanatosire sau obtinerea unei ameliorari care sa inlature starea de pericol, dupa ce examinarea sa psihologica a evidentiat manifestari iritativ-impulsive pe fondul consumului de alcool. (V.E.)

Leave a Reply