Lovitura de proportii a DNA Timisoara: 23 de politisti de frontiera si un inspector Antifrauda Fiscala, urmariti penal pentru luare de mita

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de un numar de 24 de persoane (un inspector in cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala si 23 de lucratori in cadrul Politiei de Frontiera), in sarcina carora a fost retinuta comiterea unor infractiuni de luare de mita si trafic de influenta, comise in forma simpla si continuata.


In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

  1. In perioada mai 2022-ianuarie 2023, cei 23 de inculpati mentionati mai sus, in calitate de agenti de politie in cadrul punctelor de trecere a frontierei Nadlac I si II, in mod repetat, ar fi pretins si primit diverse sume de bani, cuprinse intre 50 si 600 de euro, de la persoane care efectuau activitati de transport calatori dinspre Republica Moldova in tari ale Uniunii Europene si invers, fara a dispune masurile legale pentru nerespectarea perioadelor de sedere in Uniunea Europeana de catre cetateni extra-comunitari.

In contextul mentionat mai sus, la data de 12 mai 2022, unul dintre agentii de politie, in schimbul a 100 de euro, ar fi permis iesirea din tara a unui cetatean roman, minor, fara acordul parintilor sau reprezentantilor legali.

  1. In perioadele 10.08 – 29.10.2021 si 06 – 07.04.2023, inculpatul Matei Marius Gheorghita, in calitate de inspector in cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala, cu atributii de control in Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II, ar fi pretins si primit de la o persoana suma totala de 1.200 euro pentru a-si trafica influenta pe care ar fi pretins ca o are asupra politistilor de frontiera romani si maghiari si pe care ar fi promis ca-i va determina sa-i permita acesteia sa tranziteze ilegal frontiera romano-maghiara cu obiecte care faceau parte din patrimoniul cultural national mobil (tablouri, statuete).

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie. (I.P.)

Foto: arhiva

Leave a Reply