Timisoara a primit, pentru prima data, vizita Presedintelui federal al Germaniei. “Suntem un oras pe harta diplomatica a Europei”, spune primarul Dominic Fritz

Timp de doua zile, Presedintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a efectuat o vizita oficiala la Timisoara. Inaltul oaspete german a sosit la Timisoara joi dupa-amiaza, dupa care a depus o coroana de flori la Monumentul „Crucificare”, situat in fata Catedralei Mitropolitane, pentru a marca astfel Ziua Eroilor. Dupa ceremonie, Presedintele Germanie si delegatia care il insoteste au luat parte la un un concert al Filarmonicii Banatul.


In cea de-a doua zi a vizitei, seful statului german a fost insotit de primarul Dominic Fritz pe un traseu care a inclus obiective reprezentative ale orasului.

Am fost onorati in ultimele doua zile de prezenta Presedintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, impreuna cu care am vizitat, in aceasta dimineata, zona centrala a Timisoarei.

I-am aratat emblematicul balcon al Operei, locul zero al Revolutiei din 1989, am vizitat Domul Catolic din Piata Unirii, proaspat renovat. Apoi am mers la Cazarma U, unde are loc o expozitie de sculptura.

Am trecut si pe la Liceul Lenau, liceu cu predare in limba germana si singurul liceu din tara care are doi absolventi premiati cu Premiul Nobel. Iar apoi am vizitat Sinagoga din Cetate si ea redeschisa recent, dupa ce a fost restaurata si cu ajutorul fondurilor locale. Si, bineinteles, plimbandu-ne prin oras, am avut ocazia sa ii povestesc despre Timisoara.

Iar reactia lui si a delegatiei care l-a insotit a fost una de uimire si de entuziasm, pentru ca ideile preconcepute despre Romania, despre Banat, sunt cu totul altfel fata de realitatea pe care o traim aici.

Timisoara este o inspiratie si cred ca a reusit sa il inspire si pe domnul Presedinte. Mi-a spus ca este impresionat de faptul ca noi convietuim cu foarte multe etnii aici, dar si de efervescenta din oras, faptul ca sunt extrem de multi tineri pe strada.

Mi-a spus ca a iesit aseara la o terasa si a fost uimit ca, intr-o zi de joi, sa vada un oras asa de animat. Este prima vizita a unui sef de stat, de mai multe decenii, in Timisoara, prima vizita a unui sef de stat german in Timisoara si asta aduce o validare a faptului ca suntem un oras pe harta diplomatica a Europei, suntem un oras relevant pentru astfel de vizite de stat si aduce un plus de vizibilitate a noastra in lume”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Prima oprire a delegatiei oficiale a fost la Domul Catolic din Piata Unirii, care a fost recent redeschis publicului, dupa o ampla actiune de restaurare. Domul Romano-Catolic este catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timisoara si unul din monumentele emblematice ale orasului. Edificiul are hramul Sfantului Gheorghe si a fost construit intre anii 1736–1774.

Al doilea punct al vizitei a fost Cazarma U, un spatiu neconventional, intr-o cladire militara veche, readusa la viata prin arta. Aici, pe parcursul a sapte luni, vor putea fi vizitate patru expozitii permanente, expozitii temporare si vor avea loc mai multe activitati culturale conexe.

Seful statului german, insotit de primarul Timisoarei a vizitat Liceul Nikolaus Lenau. Scoala cu predare in limba germana se mandreste cu o traditie de peste 150 de ani, dar si cu doi absolventi care au primit premiul Nobel (Herta Muller – literatura si Stefan Hell –chimie). 

Presedintele german a mai avut o intalnire cu reprezentantii comunitatii evreiesti la Sinagoga din cetate. Aceasta cladire de patrimoniu a fost construita intre anii 1863-1865, in stil eclectic, cu trasaturi ale stilului maur si are 744 de locuri, 424 pentru barbati si 320 pentru femei, la galerie.

In incheierea turului, Frank-Walter Steinmeier a semnat in Cartea de Onoare a orasului si a facut o scurta declaratie de presa.

Vizita presedintelui federal al Germaniei reprezinta un moment extrem de important pentru Romania, mai ales in contextul in care Timisoara detine, in acest an, titlul de Capitala Europeana a Culturii.

De altfel, Germania este unul dintre sustinatorii financiari ai evenimentelor Capitalei Culturale cu 550.000 euro. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru doua concerte de mare amploare cu “Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timisoara si Gera in septembrie 2023. Inca 190.000 de euro vin de la Fundatia Culturala Federala a Germaniei, pentru o productie comuna intre Teatrul German din Timisoara si cel din Gera. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply