Papusile gigantice din Catalunia, care fac parte din patrimoniul UNESCO, intr-o reprezentatie de zile mari la Timisoara

Add NewPapusile gigantice din Catalunia, parte din patrimoniul cultural al UNESCO, se afla la Timisoara, in cadrul Festivalului Viva la Strada, organizat de Teatrul Merlin. Veritabili ambasadori ai culturii catalane, papusile uriase pot fi vazute pana duminica, 4 iunie.


Avem acest festival de cativa ani, dar acum suntem Capitala Culturala a Europei si de aceea am invitat acesti pausari din Catalunia. Mai exact din cele patru regiuni traditionale ale Catalunyei. Dupa momentele pregatite de ei in centrul istoric, noi continuam in fiecare seara cu povestile Tetrului Merlin. Papusile catalane strang practic publicul si duc alaiul spre Bastionul Therezia”, a declarat Laurentiu Plesa, directorul Teatrului de papusi Merlin.

In fiecare zi, de la ora 19, alaiul cu papusi va pleca din Piata Victoriei, urmand Piata Libertatii – Piata Unirii si se va opri la Bastion Maria Theresia.

„Sunt zece papusi care reprezinta cele patru provincii catalane: Barcelona, Girona, Lleida si Tarragona. Ei au venit prin AdiFolk, asociatia care promoveaza cultural catalana. M-am bucurat foarte mult ca am putut contribui la aducerea lor.

Papusile catalane reprezinta personaje istorice din regiunile din care vin. Aproape fiecare comuna din Catalunia are o pereche de papusi. Sunt personaje legate de folclorul si traditia locului. Traditia e veche de peste 400 de ani”, a spus Jose Miguel Vinals, consulul onorific al Spaniei la Timisoara.

Papusile catalane sunt prezente alaturi de formatia de muzica catalana Caldes de Malavella, alaturi de timisorenii de la Peregrinii.

Ieri, de Ziua Copiilor, au facut spectacol cei de la Parets del Valler din Barcelona, dupa care, la Bastion, a putut fi vazuta piesa „Ariciul”, dupa o poveste de Bendek Elek, a Teatrului Merlin din Timisoara.

Astazi, 2 iunie, e randul uriasilor Garriguedes din Lleida, urmat, la ora 21, de spectacolul Pantofii Rosii.

Sambata vor defila prin oras uriasii Els Veguers de Montblanc, din Tarragona, iar de la ora 21 va avea loc spectacolul „Dorde Neunde”, coproductie Teatrul „Merlin” si Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Duminica, 4 iunie, in ultima zi, e randul uriasilor de la Lloret de Mar din Girona. Ultimul spectacol, tot de la ora 21, va fi ,,Copilul dintr-o stea”. (I.P.)

 

Leave a Reply