„Zestrea vicovenilor”! Colectia etnografica din oraselul bucovinean Vicovu de Sus, expusa la Festivalul National Concurs „Regina Sanzienelor”

Colectia etnografica din Vicovu de Sus, „Zestrea vicovenilor”, va fi expusa doua zile la cea de-a IX-a editie a Festivalului National Concurs „Regina Sanzienelor”, in perioada 23 si 24 iunie 2023, la pensiunea Vad Martin. Initiatorul festivalului, Dumitru Parasca, este si initiatorul proiectului cultural Colectia etnografica Vicovu de Sus, el fiind fiu al satului.


„Vicovu de Sus este coltul de rai bucovinean in care mi-am petrecut copilaria si adolescenta. Mamuca si tatuca. Asa le spuneam parintilor mei. Fratii mai mici se adresau fratilor mai mari cu apelativul “badie”.

Omenia si respectul se cultivau in sanul familiei, iar apropierea dintre membrii comunitatii se putea observa prin folosirea diminutivelor numelor: Mariuta, Trut (Tuta), Petrut, Costica, Ionica… Erau cateva reguli bine definite la noi, in sat (satul Laura, comuna Vicovu de Sus). Hainele de biserica se numeau „de sarbatoare” (de tinut). In viata de zi cu zi, imbracam „hainele de purtat”, a povestit Dumitru Parasca.

Dumitru Parasca si-a incurajat prietenii sa i se alature in acest demers, de a scoate la lumina zestrea vicovenilor. Asa s-a nascut ideea de a realiza o Colectie Etnografica a Vicovului de Sus, un vis care a devenit realitate, o colectie de imagini care raman marturie peste timp.

„Mamuca cunostea toate ritualurile sarbatorilor de peste an. Era o artizana recunoscuta in sat: tesea la razboi (stative) tot felul de scortare si paritare (covoare cu urzeala de lana sau bumbac si bateala din lana), toluri, panza, stergare din in si canepa, cu tot felul de motive si modele inspirate din folclor. Am avut acasa cultura de canepa si de in. Am mers la balta cu canepa la topit, am melitat inul si canepa si am urzit impreuna cu mamuca. Copil fiind, doritor de iesit la joaca, de alergat si catarat prin copaci, nu-mi placea cand eram pus sa dau firele prin ite si apoi prin spata, dar nu aveam de ales”, povesteste promotorul proiectului, citat de Monitorul de Suceava.

„Mamuca” lui Dumitru Parasca cosea camasi populare, carpete, batiste, torcea, lucra pamantul si hranea cu drag animalele din batatura. „Dupa ce sora mea, Maria, a crescut, o ajuta pe mamuca la toate treburile casei. Pe vremea aceea, fetele erau deprinse de la o varsta frageda sa gateasca, sa aiba grija de casa, dar si sa coasa, sa brodeze, sa teasa. Era obligatoriu sa stie toate acestea, iar Maria a devenit, incet, incet, o artizana, foarte priceputa la brodat si la cusut”, a completat Parasca.

Alaturi de Dumitru Parasca, in realizarea Colectiei etnografice Vicovu de Sus au contribuit Liliana Ursachi, Elena Schipor, Maria Chira, Liliana Ungurean, Despina Bodnar, Elena Ursachi, Geta Cornea, Elena Cornea, Maria Georgeta Burlica, Dorina Chirila, Viorica Nistor.

Acesti oameni spun ca se simt datori comunitati in care s-au format, vor sa-si cinsteasca inaintasii si pe cei care pastreaza in lazile lor de zestre comori nepretuite: costume populare, paritare, covoare, toluri, stergare…, toate tesute de mainile pricepute ale bunicilor, mamelor, surorilor etc.

Organizatorii transmit multumiri si altor oameni care s-au implicat in proiectul de la Vicovu de Sus: Petru Bodirlau, Marian Iftimiu, pr. Stefan Irina (care a deschis portile casutei de poveste in curtea careia s-a desfasurat sedinta foto cu minunatele costume populare), Grupul „Sanzienele Bucovinei”, coordonat de Dumitru Parasca, Ansamblul „Flori Vicovene”, coordonat de interpreta de muzica populara Liliana Ursachi, sustinut de educatoarea Elena Schipor.

„Alese multumiri fotografului Marian Pricope, care mi-a fost alaturi la toate proiectele pe care le-am realizat (foto/video). Multumim domnului primar al orasului Vicovu de Sus, Vasile Iliut, care ni s-a alaturat la aceasta actiune. Colectia etnografica Vicovu de Sus va fi expusa pe 23 si 24 iunie 2023, la cea de-a IX-a editie a Festivalului National Concurs „Regina Sanzienelor”, care se va desfasura la Vicovu de Sus (Vad Martin), unde sunteti asteptati in numar cat mai mare, si unde va asteapta multe surprize”, a mai transmis Dumitru Parasca. (I.P.)

 

Leave a Reply