Centrul Militar Zonal Timis recruteaza tineri pentru functiile de soldati si gradati profesionisti in Armata. Sunt scoase la concurs 56 de locuri

Tinerii care-si doresc o cariera in Armata Romana, in functiile de soldati sau gradati profesionisti, se pot inscrie la concursul organizat de Ministerul Apararii Nationale. La nivel national sunt scoase la concurs 4159 de locuri, dintre care 56 pentru judetul Timis. Inscrierile se pot face la Centrul Militar Zonal Timis, situat in Timisoara, Piata Libertatii nr. 7, pana in 16 iunie. Selectia candidatilor se va desfasura pana in 23 iunie, iar examinarea medicala este in perioada 6-30 iunie. Termen final de intocmire a dosarelor de candidat este 21 iulie.


Programul de instruire are o durata de 2-5 luni si se desfasoara intr-unul din centrele de instruire/unitatile de instructie ale categoriilor de forte ale armatei.

Candidatii nu sustin examene scrise (de cunostinte), insa sunt ierarhizati pe baza punctajului obtinut in functie de rezultatele inregistrate la probele de selectie, de nivelul studiilor absolvite si de media de la bacalaureat, dar si de distanta la care au domiciliul fata de unitatea militara pentru care opteaza.

Repartizarea pe posturi se face computerizat, la nivel national, in functie de punctajul obtinut si optiunile exprimate de candidat. Primul candidat clasat, dintre cei care au ales un anumit post, va fi repartizat in functia dorita, iar daca sunt mai multe functii identice, acestea vor fi ocupate de urmatorii clasati.

Potrivit MApN, soldatii si gradatii profesionisti (SGP) constituie cel mai numeros corp de personal militar din armata, fiind destinat indeplinirii functiilor de executie specifice luptatorilor si specialistilor militari, in cadrul microstructurilor de tip echipa, echipaj, post de lupta sau grupa/similare. Alaturi de ceilalti militari, SGP au misiunea pastrarii integritatii si suveranitatii statului, a apararii cetatenilor tarii.

Ei sunt primii chemati in orice situatie care afecteaza desfasurarea normala a vietii (calamitati, dezastre etc.). SGP participa nemijlocit la procesul de instructie individuala si colectiva din cadrul unitatilor militare, asigura exploatarea si intretinerea tehnicii si armamentului din dotare si executa paza si apararea obiectivelor militare. Gradele acordate SGP sunt: soldat, fruntas, caporal.

Dezvoltarea instruirii SGP se realizeaza prin cursuri de perfectionare/specializare, stagii de instruire si actiuni in teatrele de operatii. Acestea asigura perfectionarea deprinderilor de luptatori si specialisti militari, precum si cresterea rezistentei fizice si psihice specifice actiunilor militare in conditii de efort, pentru a fi capabili sa indeplineasca misiuni specifice, atat izolat, cat si in cadrul grupurilor militare.

SGP constituie principala sursa de formare a subofiterilor in activitate, prin absolvirea cursurilor invatamantului postliceal militar cu durata de 1 an sau a cursului de formare a subofiterilor in activitate. (I.P.)

Leave a Reply