Festivalul Etniilor! Portul popular al minoritatilor etnice din Banat, intr-o parada pe strazile Timisoarei. Invitat special, bandul Damian&Brothers

Sarbi, bulgari, evrei, maghiari, rromi, ucraineni, slovaci, germani si machedoni vor recrea atmosfera Banatului de altadata, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara. Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, in parteneriat cu Muzeul Satului Banatean, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Timis, prin Programul National ”Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023”, organizeaza cea de-a XXII-a editia a Festivalului Etniilor in zilele de 17 si 18 iunie 2023 la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, str. Avram Imbroane, nr.1.


Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, institutie de cultura finantata de Consiliul Judetean Timis, propune doua zile de folclor autentic romanesc si al etniilor banatene, costume traditionale frumos pastrate si restaurate, multa voie buna si bucurie la un eveniment in care, de peste 20 de ani, sarbatorim multiculturalitatea si convivialitatea spatiului banatean.

Festivalul Etniilor incepe sambata, 17 iunie 2023, la ora 18, cu o parada a etniilor germana, ucraineana, sarba, aromana si rroma, urmat de un spectacol de muzica si dansuri in care se regaseste conservata identitatea Timisoarei, un oras cosmopolit si cu traditii multiculturale. Din Republica Moldova este invitat Ansamblul Folcloric din Nisporeni.

Invitatul special al serii este bandul Damian&Brothers. Damian Draghici, compozitor si interpret, este un nume cunoscut in peisajul muzical national si international.

A cantat alaturi de Joc Cocker, James Brown, Cindy Lauper, Shaggy, Zucchero, in cadrul turneului european ”Night of the Proms Tour” din 2004 si 2006.

In 2006 a concertat alaturi de Nigel Kennedy, la concertul ”Classical meets Jazz” din Piata Constitutiei din Capitala. Din 2006 este liderul proiectului Damian&Brothers, cu care a scos 2 albume ”Magdalena” si ”Romaniac” si a sustinut peste 600 de concerte. Muzica Damian&Brothers imbina stiluri muzicale diferite cu mesaj puternic impotriva discriminarii etnice.

Festivalul Etniilor continua duminica, 18 iunie 2023, la ora 18 cu parada etniilor bulgara, maghiara, evreiasca si slovaca, urmata de un spectacol plin de culoare si pasiune pentru muzica si dansurile traditionale. In recital este Ansamblul Profesionist Banatul si invitatii sai: Zorica Savu, Ghita Caltun Brancu si Ciprian Roman. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Rosca, iar coregrafia proarta semnatura maestrilor Brandusa si Nicolae Stanescu. Prezinta Felicia Stoian.

Evenimentul este finantat din bugetul Consiliului Judetean Timis prin Programul Cultural al Candidaturii Programului National “Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2023”. Accesul este gratuit. (I.P.)

Leave a Reply