Comunitatea baptista sarbatoreste 100 de ani de la infiintarea primei biserici baptiste romane din Timisoara

In anul 1879 este botezata prima convertita la credinta baptista din Timisoara pe nume Maria Schrodt, fiind urmata si de alti etnici germani. Astfel, se formeaza prima biserica baptista din Timisoara, initial din etnici germani, la care se alatura  etnici maghiari si romani. Fiind o comunitate baptista multietnica, serviciile religioase se desfasoara in limbile germana, maghiara si romana. Biserica se intalnea in Casa de Rugaciune, situata pe strada Fröbl (actualul bulevard Iuliu Maniu), nr. 28.


In anul 1922, in registrul de membri al Bisericii Baptiste Germane Timisoara figurau cinsprezece credinciosi romani. Acestia, impreuna cu un numar mare de apartinatori si alti credinciosi baptisti din judetul Timis, in frunte cu pastorul Atanasie Pascu, conducatorul Cercului Timis al Bisericilor Crestine Baptiste, s-au organizat in biserica de sine statatoare in anul 1923, in cartierul IV al orasului, pe str. Dimitrie Sturza nr. 18 (str. Mangalia de astazi). Primul botez baptist oficiat de Atanasie Pascu dupa infiintarea bisericii, a fost in vara anului 1924, in raul Bega.

Desi biserica baptista timisoreana a traversat perioade dificile, de persecutie, numarul credinciosilor baptisti a crescut, astazi existand un numar de 15 biserici cu servicii religioase in limba romana si o biserica cu servicii religioase in limba maghiara (Biserica Baptista Maghiara s-a format ca si biserica de sine statatoare in anul 1925).

Biserica Baptista nr. 1 “Betel” Timisoara are un frumos locas de inchinare, construit in anul 1989, cu un numar de aproape 800 locuri, situat pe strada Ady Endre, nr. 20. Serviciile religioase aniversare se vor desfasura in aceasta locatie, duminica, 11 iunie 2023, incepand cu orele 10.00 si 18.00.

La eveniment sunt invitati sa participe atat credinciosii baptisti, cat si credinciosii apartinand altor confesiuni din Timisoara, precum si reprezentanti ai autoritatilor centrale, judetene si locale, ai altor confesiuni religioase si ai Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania. Serviciile religioase vor putea fi vizualizate si online accesand site-ul Bisericii Crestine Baptiste nr. 1 “Betel” Timisoara, www.betel.ro. (Pastori Neagoe Alexandru, Bulica Petru, Bugnarug Ioan)

 

Leave a Reply