Trei spectacole de exceptie pe scena Teatrului National din Timisoara, in luna iulie! Celebrul actor american John Malkovich ne va spune povestea criminalului in serie Jack Unterweger

Vara evenimentelor la Teatrul National din Timisoara continua, in luna iulie, cu trei evenimente de exceptie. Astfel, Teatrul National din Timisoara prezinta, in prima zi a lunii iulie, de la ora 18, in Sala Mare, unul dintre spectacolele sale emblematice: HAMLET, in traducerea remix a lui Peca Stefan.


Spectacolul, semnat de regizoarea Ada Lupu Hausvater, recupereaza textul lui Shakespeare in termenii si in provocarile prezentului, bucurandu-se de prezenta exceptionalului actor Claudiu Bleont, alaturi de Matei Chioariu, in rolul titular, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Catalin Ursu, Bogdan Spiridon, Doru Iosif, Cristina König, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan, Adrian Jivan, Flavius Retea, Ionut Iova, Darius Zet, Costa Tovarnisky, Raul Bastean si Claudiu Dogaru.

Universul sonor al acestui spectacol hipnotic apartine celebrei trupe Subcarpati, implicata in crearea acestui spectacol alaturi de scenografa Iuliana Vilsan, de muzicianul Ioan Utu Pascu (sound design) si de KOTKIvisuals, realizator al conceptului video.

 

In continuare, in 7 iulie, celebrul teatru berlinez Schaubühne aduce pe scena Teatrului National din Timisoara un spectacol-manifest: A GIRLS STORY, dupa adaptarea romanului lui Annie Ernaux, castigatoare a Premiului Nobel pentru literatura, in anul 2022, pentru „curajul si acuitatea de clinician cu care dezvaluie radacinile, denaturarile si constrangerile colective ale memoriei personale”, asa cum se arata in motivatia juriului.

Construit in jurul istoriei personale a autoarei, spectacolul ii ofera actritei teatrului berlinez, Veronika Bachfischer, pretextul unui rol magistral, in care intimitatea devine voce a societatii. Spectacolul este prezentat in cadrul Anotimpurilor FEST-FDR, parte din traseul Vocile orasului / Atelierul Identitate din cadrul Programului Cultural „Timisoara– Capitala Europeana a Culturii 2023” si este prezentat cu sprijinul Centrului de Proiecte si al Goethe Institut.

Anotimpurile FEST-FDR continua in 20 si 21 iulie cu THE INFERNAL COMEDY / COMEDIE INFERNALA de Michael Sturminger, spectacol care il aduce in fata publicului din Timisoara pe celebrul actor John Malkovich, alaturi de sopranele Susanne Langbein si Chen Reiss si de renumita orchestra Wiener Akademie Orchester, dirijata de Martin Haselbock, pentru a spune povestea criminalului in serie Jack Unterweger.

Condamnat pentru crima, Unterweger a fost eliberat la presiunea mediilor intelectuale ale vremii pentru talentul lui literar, a ucis din nou si, imediat dupa ce a fost condamnat a doua oara, s-a sinucis. Cazul lui a starnit emotii puternice si a fost exploatat ca exemplu privind esecul masurilor de reabilitare penitenciara.

In rolul lui Jack Unterweger, John Malkovich – starul care nu mai are nevoie de nicio prezentare – construieste o autobiografie fictiva, in care „se strecoara” cele doua soprane, muzica lor avand ca tema dragostea si violenta. Spectacolul este prezentat cu sprijinul Profi, Linde Gaz, Hamilton, Atos si Mewi, Bioclinica si MyPesel, cu implicarea Asociatiei Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii. (I.P.)

Leave a Reply