Fost prim-procuror de parchet judetean, condamnat la inchisoare pentru betie la volan! Desi a avut o alcoolemie uriasa, pedeapsa este “ca intre colegi”

Fostul prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud, Zaharie Ionascu, actualmente avocat, s-a ales cu o condamnare la inchisoare, dupa ce, anul trecut, a fost prins de politisti ca a condus sub influenta bauturilor alcoolice.


Zaharie Ionascu si-a recunoscut vina, astfel ca a fost judecat in procedura simplificata. Judecatorii Curtii de Apel Cluj au hotarat ca doar 9 luni de inchisoare sub supraveghere pe un termen de 2 ani este o pedeapsa suficienta pentru fostul coleg magistrat, desi acesta a avut o alcoolemie de 1,28 g/l alcool pur in sange.

“In data de 14.06.2022, in jurul orelor 15,40, dupa ce a consumat bauturi alcoolice, inculpatul a urcat la volanul autoturismului personal si a condus pe drumurile publice din municipiul Bistrita, pe o distanta de aproximativ 1 km. In dreptul imobilului cu nr. … de pe strada …, inculpatul a intentionat sa efectueze manevra de mers inapoi pentru a parca autoturismul, insa nu s-a asigurat corespunzator si a intrat in coliziune cu autoturismul marca X.X. cu numar de inmatriculare …, la volanul caruia se afla X.X.. Coliziunea s-a soldat cu avarierea usoara a autoturismului X.X..

Echipajul de politie sosit la locul evenimentului rutier l-a testat pe inculpat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 0,63 mg/l alcool pur in aerul respirat. In continuare, inculpatul a fost condus la Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, unde i-au fost recoltate doua mostre biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei, rezultatele fiind consemnate in buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie: 1,28 g/l alcool pur in sange la ora primei recoltari (16:35), respectiv 1,08 g/l alcool pur in sange la ora celei de-a doua recoltari (17:35)”, au aratat procurorii in rechizitoriu, care l-au acuzat pe fostul procuror-actual avocat Zaharia Ionascu de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

“Avand in vedere imprejurarea ca inculpatul, o persoana integrata in societate profesional si familial, prezinta un risc scazut de reiterare a conduitei infractionale, avand planuri realiste de viitor, asumandu-si imputabilitatea faptelor, intelegand semnificatia juridica a activitatii sale si regretand infractiunile comise, instanta apreciaza ca rolul educativ al pedepsei si atentionarea inculpatului asupra consecintelor faptei sale pot fi atinse si prin stabilirea unei pedepse cu inchisoarea si amanarea aplicarii acesteia, fiind suficiente date ca prin stabilirea unei astfel de sanctiuni inculpatului ii poate fi imprimata o atitudine corecta fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala”, se arata in motivarea sentintei pronuntata de Curtea de Apel Cluj. Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. (G.I.)

 

Leave a Reply