VIDEO / Fiul unui sef din cadrul IPJ Satu Mare, vizat intr-un dosar de trafic de droguri. Trupele speciale au descins la vila comisarului sef

Trupele speciale ale Politiei Romane au descins, ieri dimineata, la mai multe adrese din municipiul Carei, dar si in alte localitati din judetul Satu Mare, intr-un dosar de trafic de migranti si trafic de droguri de mare risc.


In municipiul Carei au fost efectuate perchezitii inclusiv la casa sefulului Politiei Municipiului Carei, comisarul sef Ioan Lapuste-Copil, fiind vizat fiul acestuia, agentul sef Laurentiu Lapuste, 23 ani, politist la Serviciul de Actiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Satu Mare, care locuieste la aceeasi adresa.

De asemenea, sunt vizati si alti angajati ai unor structuri militarizate ale statului roman, Jandarmerie si Pompieri, tot din zona Careiului, suspectati ca ar avea o implicare in aceasta retea, fie in calitate de dealeri, fie in calitate de consumatori. Potrivit PresaSM, in urma descinderilor, au fost efectuate mai multe retineri in acest dosar, suspectii urmand sa fie dusi la audieri.

In functie de rezultatul acestora, urmeaza ca procurorii DIICOT sa dispuna masuri in consecinta, inclusiv sa-i prezinte in fata unui judecator de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestare preventiva.

Tot in urma perchezitiilor, de la diferite adrese au fost ridicate substante interzise, dar si alte bunuri suspectate ca ar fi fost folosite in activitatea infractionala.

La data de 28.06.2023, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare impreuna cu politistii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate – Satu Mare au pus in aplicare 36 mandate de perchezitii domiciliara pe teritoriul Romaniei, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat, creat in scopul savarsirii infractiunilor de trafic de migranti si trafic de droguri de mare risc. Concomitent, a fost pusa in aplicare si o autorizatie de perchezitie pe teritoriul Austriei.

Comunicatul DIICOT:

In cauza s-a retinut ca, in cursul anului 2022, mai multe persoane, in principal cetateni romani, au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii infractiunii de trafic de migranti, de origine afro-asiatica, pe ruta Ungaria-Austria.

Migrantii, dupa ce ajungeau ilegal pe teritoriul Ungariei, erau preluati de catre membrii grupului infractional din zona localitatii Szeged/Ungaria si erau transportati, in conditii precare, pana in apropierea localitatii Nickelsdorf/ Austria, pentru suma de 3.000 euro pentru fiecare migrant.

In cadrul cercetarilor s-a conturat banuiala rezonabila ca membrii grupului infractional organizat au realizat peste 20 de transporturi de migranti pe teritoriul Ungariei. Parte din aceste transporturi au fost interceptate, de catre membrii maghiari ai echipei comune de ancheta, pe teritoriul Ungariei, unii dintre organizatori fiind arestati preventiv de catre autoritatile judiciare din Ungaria.

De asemenea, s-a retinut si faptul ca grupul infractional organizat a savarsit, concomitent, infractiuni de trafic international de droguri de mare risc, pe ruta Olanda-Austria-Ungaria-Romania.

Pe teritoriul tarii noastre au fost realizate doua capturi de droguri traficate de membrii grupului, 2,7 kilograme de droguri de mare risc (3 CMC, amfetamina si ketamina), pe raza judetului Constanta, care urmau sa fie comercializate in cadrul unui festival , respectiv 500 grame de drog de mare risc (3 CMC), pe raza judetului Cluj.

De asemenea, in cadrul cauzei penale instrumentate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare, cercetarile au fost extinse cu privire la savarsirea infractiunii de spalare a banilor, membrii grupului infiintand societati comerciale pe care le utilizeaza in scopul disimularii originii sumelor de bani obtinute din activitatile infractionale.

La perchezitia efectuata in Viena, vor participa si doi politisti din cadrul SCCO Satu Mare, pentru a sprijini autoritatile judiciare austriece ce vor actiona in indeplinirea ordinului european de ancheta emis de membrii romani ai echipei comune de ancheta.

Totodata, lucratorii politiei judiciare pun in executare un mandat european de arestare emis de autoritatile maghiare.
Cooperarea judiciara a fost facilitata prin intermediul EUROJUST, fiind incheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de ancheta cu autoritatile judiciare din Ungaria.

Activitatile au fost efectuate cu sprijinul politistilor din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj, Constanta, Alba si Timisoara si IPJ Cluj.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane.
Documentarea activitatii infractionale a fost realizata cu sprijinul EUROPOL. (V.E.)

Leave a Reply