CCIA Timis: Proiectul “FPC-Vest – Formare profesionala in sprijinul cresterii eficientei angajatilor pe piata muncii in Regiunea Vest” a ajuns la final (P)

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in calitate de lider de proiect, si partenerul Art Forest Company SRL au organizat, in data de 29 iunie, conferinta de incheiere a proiectului unde au facut publice rezultatele Proiectului “FPC-Vest – Formare profesionala in sprijinul cresterii eficientei angajatilor pe piata muncii in Regiunea Vest”, finantat prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.


Proiectul s-a nascut urmarea identificarii unor nevoi reale ale pietei muncii si gasirii unor solutii adecvate. In contextul in care piata muncii din Regiunea Vest nu este afectata de somaj dar este imbatranita si neadaptata noilor cerinte, invatarea pe tot parcursul vietii este o necesitate. Astfel, solutiile adoptate prin proiect au corespuns nevoilor identificate pe piata muncii si au contribuit la rezolvarea acestora prin mijloace specifice.

Obiectivul principal al proiectului a vizat imbunatatirea competentelor profesionale ale persoanelor din Regiunea Vest prin participarea la programe de formare profesionala continua, in scopul incadrarii intr-o functie corespunzatoare unei calificari superioare.

Proiectul s-a adresat angajatilor, inclusiv persoane fizice autorizate si intreprinderi individuale, cu domiciliul intr-unul din cele 4 judete ale Regiuni Vest, cu varsta cuprinsa intre 25 si 65 ani.

Proiectul FPC-Vest in cifre:

480 angajati din firme din Regiunea Vest au beneficiat gratuit de participare la cursuri, dintre care:

Cursuri furnizate de CCIAT:

Cursuri de specializare: Manager proiect – 96 pers.; Competente sociale, civice si de mediu – 42 pers.; Competente digitale – 20 pers.;

Cursuri de calificare Nivel 2: Agent de curatenie cladiri si mijloace de transport – 61 pers.; Lucrator in comert – 40 pers.;

Cursuri de calificare Nivel 3: Cofetar-patiser – 20 pers.; Operator introducere, validare si prelucrare date – 38 pers.

Cursuri furnizate de partenerul ART FOREST COMPANY SRL:

Cursuri de calificare Nivel 2: Lucrator in comert – 38 pers.; Asfaltator – 39 pers.;

Cursuri de calificare Nivel 3: Operator introducere, validare si prelucrare date – 55 pers.; Operator masini unelte cu comanda numeric – 26 pers.

100 persoane au beneficiat gratuit de servicii de tutorat;

40 firme au beneficiat direct sau indirect in urma implementarii actiunilor proiectului (ex. angajati care si-au completat/certificat competente profesionale, sprijin pentru implementarea activitatilor de tutorat pentru angajati);

651 persoane au beneficiat de activitati de informare si consiliere profesionala;

171 persoane selectate pentru a beneficia de Evaluare si Validare a Competentelor  (serviciu externalizat) – in calificarile Lucrator comercial, Mecanic auto, Dulgher-tamplar-parchetar, Instalator incalzire centrale si gaze;

651 beneficiari de programe de formare profesionala online – Competente lingvistice.

In deschiderea conferintei, managerul de proiect, Daiana Buzatu, a spus: ”Este un proiect de dezvoltare a resurselor umane, initial propus pentru a se derula timp de 24 de luni – ar fi trebuit sa se termine in luna aprilie anul acesta, dar a fost o perioada in care nu s-au putut derula activitatile proiectului, mai ales programele de formare profesionala, din cauza pandemiei de COVID.

De aceea, am prelungim termenul pentru a putea sa oferim grupului tinta beneficiile si oportunitatile pe care ni le-am asumat, adica 651 de persoane angajate cu domiciliul in Regiunea Vest, inclusiv firmele care au puncte de lucru sau sediile sociale in cele patru judete”.

”Ne bucuram ca am ajuns la final si am incheiat cu bine proiectul. Pe parcurs am intampinat o serie de inconveniente din cauza pandemiei, dar au fost remediate, ne-am adaptat din mers. Toate aceste cursuri finantate cu ajutorul Uniunii Europene sunt pentru oameni, sunt despre oameni ca sa le fie mai bine. Tot ce s-a facut in baza cursurilor pe care le-am propus  a fost in baza solicitarilor de pe piata muncii din zona noastra. Necesitatea acestor cursuri de formare profesionala este confirmata in urma unor cercetari statistice”, a declarat Alina Anamaria Cirstoiu, coordonator al proiectului din partea partenerului Art Forest Company.

La eveniment au parricipat membrii echipelor de proiect ale partenerilor, angajati beneficiari ai programelor de formare profesionala continua, lectori, reprezentanti ai mass media. (I.P.)

NOTA: Informatii suplimentare la tel: 0732-185.285, e-mail: office@cciat.ro, Daiana Mirela Buzatu – Manager de proiect.

Leave a Reply