Aproape 100 de azile au fost inchise, in urma controalelor dispuse de premierul Marcel Ciolacu. VEZI topul judetelor cu cele mai multe centre sociale inchise

Aproape 100 de azile au fost inchise in urma controalelor impuse de premierul Ciolacu, dupa scandalul privind centrele sociale din Ilfov. De asemenea, au fost date amenzi de peste 1,2 milioane de lei. Din raportarile transmise de catre agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, rezulta ca in perioada 10-16.07.2023, la nivel national au fost efectuate controale la un numar de 2681 servicii sociale.


Au fost aplicate 115 sanctiuni contraventionale, din care 16 avertismente si 99 amenzi, in cuantum total de 1.261.000 lei.

Singura zi in care nu au fost dispuse masuri de suspendare sau inchidere de servicii sociale a fost duminica, 17 iulie. Atunci au fost verificate 23 de servicii sociale.

Printre motivele pentru care s-a luat decizia suspendarii sau a inchiderii temporare a centrelor, amintim nerespectarea conditiilor igienicosanitare. Au fost gasite saltele fara huse de protectie, cu pete, gresie insuficient igienizata, oglinzi exfoliate, pereti cu infiltratii.

In unele locuri au fost descoperite servicii de cazare neconforme (infestatie cu gandaci, mobilier uzat, parchet degradat, prosoape si lenjerie vechi si uzate). Alte azile functionau fara autorizatie sanitara de functionare sau care aveau avizul ANPC suspendat, nu aveau pecrsonal de specialitate si multe astfel de deficiente.

Topul judetelor cu cele mai multe azile inchise

Va prezentam in continuare un top 5 judete +Bucuresti unde au fost inchise cele mai multe azile:

Cele mai multe azile inchise sunt in Bucuresti, conform raportului obtinut in exclusivitate de Newsweek. Nu mai putin de 42 de centre au fost inchise sau li s-a suspendat activitatea dupa ce, in urma controalelor s-au gasit mai multe nereguli. Dintre acestea, 28 sunt private, restul sunt publice.

In cazul unora dintre aceste servicii sociale au fost descoperite nereguli la blocul alimentar, meniurile nu erau avizate de medicul nutritionist, si, in unele cazuri nu exista nici personal de specialitate.

  1. Judetul cu cele mai multe astfel de centre este Giurgiu (21 de centre inchise sau suspendate). Dintre acestea, mai bine de jumatate sunt publice.
  2. Ilfov: 4 centre inchise/suspendate
  3. Maramures: 3 centre inchise/Suspendate
  4. Arad, Gorj, Iasi, Teleorman, Satu Mare si Constanta (cate doua centre inchise/suspendate)
  5. Mures, Neamt, Olt, Braila, Calarasi, Ialomita si Tulcea (cate 1 centru inchis/suspendat)

Situatia serviciilor sociale inchise/ suspendate in perioada 10-16 iulie 2023 este prezentata in tabelul anexat.

Scandalul azilelor groazei.

Pe 4 iulie, DIICOT si Politia Romana a facut mai multe perchezitii la azilele de batrani si persoane cu dizabilitati din Bucuresti si Ilfov.

Anchetatorii au descoperit ca peste 100 de persoane vulnerabile erau umilite si agresate in centrele de ocrotire chiar de catre cei care trebuiau sa aiba grija de acestea.

Ancheta ar fi inceput inca de acum jumatate de an, timp in care s-au strans probe suficiente impotriva celor care coordonau aceasta adevarata retea de crima organizata.

Interceptarile facute in acest dosar arata momentele cumplite prin care treceau batranii si adultii cu dizabilitati cazati in aceste azile.

Ca urmare a acestui fapt, premierul Marcel Ciuca a cerut, pe 9 iulie, controale la absolut toate azilele din Romania fie ca sunt de stat sau private.

Doi ministri au demisionat in acest timp din Guvern. De asemenea, inspectorul sef al IPJ Ilfov si adjunctii sai au demisionat din functii, iar seful Politiei Voluntari a iesit la pensie.

Au mai demisionat, de asemenea, seful DSP Ilfov si directorul general al DGASPC Ilfov.

Maria Madalina Turza a fost eliberata din functia de consilier de stat in Cancelaria prim-ministrului, pozitie din care conducea Departamentul pentru responsabilitate sociala comunitara si grupuri vulnerabile, potrivit unei decizii semnate joi de premierul Marcel Ciolacu.

Au mai avut loc, de asemenea, 3 demiteri. Premierul Marcel Ciolacu i-a eliberat din functii pe presedintele si vicepresedintele Agentia Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati pe presedinta ANPIS.

Stefan Godei, administratorul unui azil al groazei a fost arestat preventiv. (Mara Ion)

Leave a Reply