Profesorul spagar de la UBB – Universitatea din Resita, condamnat la 5 ani de inchisoare pentru ca lua spaga de la studenti

Lectorul universitar Rudolf Cristian, din cadrul Universitatii ”Babes-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar Resita, care a fost data afara din invatamantul uiniversitar in urma cu patru luni, a primit o condamnare la inchisoare pe cinci ani, pentru luare de mita sub forma continuata.


Trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie, in 15 martie 2023, sub acuzatia de luare de mita sub forma continuata, lectorul universitar Cristian Rudolf a fost gasit vinovat de magistratii Tribunalului Caras-Severin.

Completul Sectiei Penale s-a pronuntat la sfarsitul saptamanii trecute, in 14 iulie, condamnandu-l pe Rudolf la pedeapsa de cinci ani de inchisoare. Sentinta este cu drept de apel in termen de 10 zile de la data comunicarii hotararii. Instanta a dispus, de asemenea, mentinerea masurii arestului preventiv fata de inculpatul Rudolf Cristian pentru o perioada de 60 de zile, masura preventiva fiind executorie de la data pronuntarii.

Instanta a dispus si mentinerea sechestrului asigurator asupra sumei de 22.800 lei depusa in numerar intr-un cont bancar, pana la concurenta sumei de 1.000 euro si 3.000 lei.

In schimb, a ridicat sechestrul asigurator instituit in cursul urmaririi penale asupra sumei de 8.540 euro depusa intr-un cont bancar si asupra a doua bucati de lingouri cu inscriptia „valcambi suisse” – „20 g fine gold 999,9 AA113406”, respectiv „valcambi suisse” – „10 g fine gold 999,9 AA401055”, ambele predate la Trezoreria Statului Timisoara. In sarcina inculpatului intra plata sumei de 11.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Procurorii au aratat ca, in zilele de 11 si 16 februarie 2023, Rudolf Cristian, in calitate de cadru universitar, ar fi pretins de la 24 de masteranzi mai multe sume de bani, in legatura cu indeplinirea unor acte contrare atributiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina „Evolutia si dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru indeplinirea unor acte corespunzatoare atributiilor de serviciu de cadru didactic.

„Concret, inculpatul ar fi pretins de la fiecare masterand: 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minima, 1.200 euro pentru promovarea aceluiasi examen cu nota maxima, 50.000 lei pentru cursurile de doctorat. In contextul mentionat, la data de 18 februarie 2023, inculpatul Rudolf Cristian ar fi si primit sumele de 1.000 euro si 3.000 lei, iar in data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante”, a detaliat DNA.

Suspendat la 23 februarie 2023, prin decizia rectorului UBB, din toate activitatile academice desfasurate in cadrul universitatii, Cristian Rudolf a fost concediat de UBB in data de 23 martie, la cateva zile dupa trimiterea in judecata a acestuia de catre DNA. (V.E.)

Leave a Reply