Puls VALUTAR / Scaderea productiei industriale din Germania, principala economie a zonei euro, a afectat performanta monedei unice

Luni, s-a desfasurat principalul eveniment al acestei saptamani, sedinta de politica monetara a BNR. Aceasta a decis sa mentina rata de referinta la 7%, nivel stabilit la inceputul anului.


In comunicatul de presa care a urmat sedintei, se arata ca „moneda nationala a manifestat o tendinta de intarire fata de euro in cea mai mare parte a lunii iulie, inclusiv sub influenta unor factori interni de natura conjuncturala sau sezoniera, dupa deprecierea usoara acumulata in precedentele doua luni.

In raport cu dolarul SUA, leul a consemnat o apreciere notabila, ca urmare a slabirii semnificative a monedei americane pe pietele financiare internationale in prima jumatate a intervalului”.

Scaderea aversiunii fata de risc a coborat media monedei unice de la 4,9521 la 4,9490 lei, in timp ce tranzactiile se realizau in culoarul 4,945 – 4,952 lei, fata de un varf de 4,957 lei, atins in sedinta de vineri.

Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare si-au prelungit miscarea lent descendenta, in iulie. La inceputul unei noi saptamani, indicii ROBOR au cunoscut usoare scaderi, dupa cresterile mai consistente de vineri.

Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a scazut de la 6,43 la 6,42%. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborat de la 6,52 la 6,51% iar cel la 12 luni de la 6,68 la 6,67%.

Atrage atentia precizarea facuta in comunicatul de presa al BNR, conform caruia „incertitudinile si riscurile majore (in privinta reducerii inflatiei, n.red.) decurg insa din conduita viitoare a politicii fiscale si de venituri”. Astfel, „prognoza actualizata reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei in urmatorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicata decat cea previzionata anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei.

Potrivit acesteia, rata anuala a inflatiei va cobori la nivelul de o cifra, in debutul trimestrului III 2023, si in proximitatea intervalului tintei, la finele orizontului proiectiei”.

Scaderea productiei industriale din Germania, principala economie a zonei euro, a afectat performanta monedei unice, care s-a depreciat la 1,0965 – 1,1020 dolari. Media monedei americane a scazut de la 4,5258 la 5,5110 lei.

Cursul francului elvetian a coborat la 5,1469 lei, iar cea a lirei sterline la 5,7386 lei.

Pretul gramului de aur a scazut la inceputul saptamanii la 280,6318 lei, consecinta a deprecierii metalului galben la 1.933 – 1.940 dolari/uncie.

Moneda maghiara a recuperat o parte din pierderile suferite saptamana trecuta, pe fondul asteptarilor de continuare a recesiunii in al doilea trimestru si a reducerii de rata de dobanda din partea bancii Ungariei, iar media s-a apreciat la 390,33 forinti/euro. Cursul monedei poloneze s-a intarit la 4,4279 zloti/euro.

Bitcoin stagna la 28.984 – 29.170 dolari, iar ether la 1.824 – 1.843 dolari. (R.G.)

NOTA: Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply